4 yıldır süren dilek, Manisa'nın neredeyse 5 asırlık geleneği olan mesir makarna festivaliyle sona erdi. Uluslararası festival için çevre illerden çok sayıda kişi Manisa'ya geldi. UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Mesir Makarna Festivali'nin bu yıl 484'üncüsü düzenlenecek.
Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle 3 yıl tutulması mümkün olmayan etkinlik, geçen yıl Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından bu yıl yeniden düzenlenecek. Şenliğe memleketindeki CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı.
42 farklı yerden 7 ton mesir macunu yayılıyor.
MESİR'İN TARİHİ
Yaklaşık 5 asırdır Manisa şenliklerinde halka dağıtılan mesir macununun tarihçesi şöyledir:
“Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulamayan padişahın yaptırdığı Sultan Medresesi Camisi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bir hazırlık hazırlar. 41 çeşidin karıştırılmasıyla hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan şifalı ot ve baharat karışımından oluşan macunun diğer hastalara da verilmesini talep ederek, kağıtlara sarılı macunun kubbelerden dağıtılmasını emretti. ve Sultan Camii'nin minarelerinden.
Hoş kokulu ve lezzetli olan mesir ezmesi, iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici ve hormonları harekete geçirici özellikleri nedeniyle halk tarafından büyük ilgi gördü.
Mesir, zencefil, zulumba, tartar kreması, kişniş, kebabiye, havlıcan, hindistan cevizi, anason, yeni bahar, salatalık, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, süpürge, hardal, esir, karanfil, çivit, bal meyankökü, kekik, sarı helyum, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçekleri, karabiber, çörek otu, darı, ravent, limon tuzu, kakule, şam, vanilya, şeker, ayçiçeği, dikenli armut çiçeği, limon kabuğu rendesi, galanda, siyah kimyon tohumları. ve portakal kabuğunu kullanın.
Manisa ve çevresinde mesir macununun en ciddi hastalıklara şifa verdiğine, tüketenlerin o yıl yılanlar tarafından ısırılmayacağına, kızların evleneceği, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılır.