Toz taşıma uyarısı: Mümkün olduğunca dışarı çıkmayın

Profesör. Dr. Demet Karnak, son dönemde ülkeyi etkisi altına alan toz taşımacılığının insan sağlığına etkilerine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Bitkilerin üremek ve yaşamsal süreçlerini sürdürmek için atmosfere bir miktar toz saldığını, rüzgarla birlikte hareket ettiklerini anlatan Karnak, “toz taşınması” olarak adlandırılan bu doğal olayın hassas kişilerde bazı hastalıklara neden olabileceğinin altını çizdi.

Profesör. Karnak, “Tek bir çam ağacının bile atmosfere milyarlarca polen saldığını düşünürsek, özellikle astım hastalarında, KOAH hastalarında, solunum yolu hassasiyeti olan kişilerde ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde sorunun ne kadar ciddi olduğunu anlayabiliriz. Tozlarla taşınan ve havada asılı kalan parçacıklar, öksürük bozukluklarının ve çeşitli hastalıkların artmasına neden oluyor.” Bu nedenle bizim gibi hassas rahatsızlıkları olan kişilere evde kalmalarını ve toz taşınmasının çok yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.


8 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat

Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun bile kişilerde solunum yolu hassasiyetine neden olabileceğini vurgulayan Karnak, inatçı öksürüğün mutlaka dikkate alınması gereken bir durum olduğunu vurguladı.

Profesör. Karnak, “Özellikle 8 haftadan uzun süren öksürük vakalarında göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Basit bir göğüs röntgeni ve bazı ek tetkiklerle öksürüğün altında yatan neden kolaylıkla anlaşılabilir.” uyardı.


“Toz taşınması tüm organizmayı etkileyebilir”

İnatçı öksürüğün sadece toz taşınması nedeniyle değil, birçok farklı nedenden dolayı da oluşabileceğini belirten Karnak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toz taşınmasıyla milyarlarca ton toz havaya karışıyor. Bu toz, besin maddeleri, demir, selenyum ve zehirli kükürt dioksit gazları gibi birçok elementi içeriyor. Bunlar sadece solunum yollarını değil tüm insan organizmasını etkileyebiliyor.

Kronik öksürüğün yanı sıra tozun taşınması, tekrarlayan iltihaplanma, akciğer dokusunun kalınlaşması ve hava yollarında salgı artışı nedeniyle kalıcı hasara neden olabilir. Kalıcı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bir kişinin sağlık durumu içinden çıkılmaz derecede karmaşık hale gelebilir. Bu nedenle öksürük, nefes darlığı, balgam gibi belirtilerin hafife alınmaması ve bu durumlarda bir uzmana başvurmak gerekir.

Sanayileşmiş bölgelerdeki fabrika tozu, karbon parçacıkları ve araç egzoz dumanlarının da atmosferi zehirlediğini, hava kirliliğine yol açtığını ve benzer sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çeken Karnak, Dünya Sağlık Örgütü'nün bunları birinci derece kanserojen ilan ettiğini hatırlattı.


“Normal, sağlıklı bir birey öksürmez”

Profesör. Tütün ve tütün ürünleri kullanımının da akciğer sağlığı açısından önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çeken Dr. Karnak, “Özellikle sigara içen hastalara 'Öksürüyor musun?' diye soruyoruz. diye sorduğumuzda “Normal öksürüğüm var” diyor. Ancak normal, sağlıklı bir birey öksürmez ve balgam çıkarma normal bir semptom değildir” dedi.

İnsanların genellikle kan öksürmeye başladığında doktora başvurduklarını anlatan Karnak, bunun ilerlemiş hastalığın göstergesi olduğunu belirterek, “Çöl tozu, havadaki bakteriler, virüsler, hava kirliliği, sigara ve karbon parçacıkları akciğer kanserine bile neden olabiliyor. Bu nedenle öksürüğün göz ardı edilmemesi ve erken dönemde bir uzmana başvurulması önemlidir.” ulaşım.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Çöl tozu ve polenin havada yoğun olarak bulunması nedeniyle bu ayların toz taşınması açısından özellikle tehlikeli zamanlar olduğunu söyleyen Karnak, partikülleri tutan maskelerin insanları dışarıya toz taşımaktan bir dereceye kadar koruyabildiğini ancak takmanın zor olduğunu vurguladı. . Çok katmanlı oldukları için günlük hayatta kullanılırlar.

Profesör. Dr. Karnak, kronik rahatsızlıkları olan kişiler için en iyi korunma yönteminin, toz taşınan günlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmaktan kaçınmak olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir