Sardunya adası 'Avrupa'nın Maldivleri' dijital göçebelere ücretsiz konaklama imkanı sunuyor

Avrupa'nın Maldivleri olarak bilinen, beyaz kumları ve turkuaz plajlarıyla ünlü Sardunya adasındaki kasaba Ollolai, Schengen vizesi olmasa bile “dijital göçmenlere” ücretsiz konaklama imkanı sunuyor. Bu vesileyle İtalyan yöneticiler bölge halkını canlandırmaya çalışıyorlar.

REKLAM

Avrupa'nın Maldivleri olarak bilinen ve beyaz kumları ve turkuaz plajlarıyla ünlü İtalya'nın Sardunya adası, “dijital göçebelere” ücretsiz konaklama olanağı sunuyor.

Bir yazılım geliştiricisi, web sitesi tasarımcısı, BT uygulamaları vb. iseniz. İşle meşgulseniz ve çalışmaya devam etmek için ihtiyacınız olan tek şey bir dizüstü bilgisayar ve hızlı bir internet bağlantısıysa, “Ollolai” adlı program kapsamında Sardunya'nın Ollolai belediyesinde en az 3 ay ücretsiz kalabilirsiniz. İş”.

Bir İtalyan köyünde, iş hayatının stresinden uzak, sakin bir yaşam

Los Angeles'tan Sardunya'ya gelen 39 yaşındaki yazılım geliştiricisi Clarese Partis, İtalyan yöneticiler için bu fırsattan yararlanan ilk dijital göçebelerden biri.

“İşimi yaparken farklı bir yere gitmem gerektiğini hissettim.” Amerikalı yazılım geliştiricisi diyor. Ollolai köyünün turistik bir yer olmadığını söyleyen Partis, taşındığı yeri ise şöyle anlatıyor: “Burası bol güneş alabileceğim, doğayla iç içe, dağlarla kaplı, temiz havası, muhteşem plajları olan bir yer. Sessiz ve dünyanın daha yavaş döndüğü sessiz bir köy.”

Kovid-19 salgınından bu yana birçok dijital göçebe, Sardunya adası gibi doğayla iç içe olan bölgelere akın etti. Talebi karşılamak için bölgedeki eski ve bakımsız binaların çoğu, arılar gibi çalışan zanaatkarların barınmasına uygun hale getirildi.

Tüm dünyada, özellikle ılıman iklime sahip, seyrek nüfuslu ve güçlü internet altyapısına sahip kıyı bölgelerinde ilgi artıyor.

Partis, Ollolai'deki günlük hayatından memnun olduğunu belirterek, “Köylülerin dükkânlarını gezerek alışveriş yapmayı çok seviyorum. Mantar, makarna, gnocchi (İtalyan mantısı)… Burada harika yemekler yapıyorlar.” Diyor.

Ollolai Köyü, yaz aylarında Sardunya, Cagliari, Sassari veya adanın kuzeydoğusundaki La Maddalena ve Palau gibi ana şehirlerin kalabalık turist kıyılarına göre çok daha sessiz ve sessiz bir yerdir.

Ancak daha hareketli yerlere gitmek isteyenler yaklaşık yarım saatlik araç yolculuğuyla bu yerlere ulaşabilirler.

Ollolai şehri neden ücretsiz konaklama imkanı sunuyor?

İtalyan yetkililerin Sardunya gibi turistik açıdan oldukça popüler bir adada ücretsiz konaklama olanağı sunmasının nedeni ise adanın iç kesimlerindeki nüfusun giderek azalması.

Ollolai'nin nüfusu son 100 yılda 2.250'den 1.300'e düştü. Bölgedeki yetkililer uzun yıllardır nüfus azalmasıyla mücadele ediyor. Nüfusun onlarca yılın en düşük seviyesine düşmesi nedeniyle bölgede 2022 yılında olağanüstü hal ilan edildi.

Bu nedenle yetkililer hem kısa hem de uzun vadede yabancı göçebelere kapıları açmışlardır. Schengen vizeniz yoksa Ollolai'de 3 ay boyunca ücretsiz kalabilirsiniz. Ancak bu süre içerisinde dijital bir projeyi tamamladığınızı göstermeniz gerekmektedir.

Üstelik bölgede sadece 1 euro ödeyerek eski bir köy evi satın almak da mümkün.

Elbette biraz para harcayıp bu evi yenilemeniz gerekiyor. Ollolai'deki yerel yetkililer bunun bölgeye canlılık getireceğini ve daha fazla yerli ve yabancı göçebeyi yatırıma çekeceğini umuyor.

Ollolai Belediye Başkanı Francesco Columbu, “Birçok yabancı zaten köylerde izole evler satın aldı, bu evleri onardı ve başka yatırımlar yaptı. Bu bizim için zaten büyük bir başarı.” Diyor.

Belediye Başkanı Columbu, Ollalai'de altyapıya 20 bin euro yatırım yaparak internet ağını güçlendirmek ve dijital göçebelere hızlı ağ bağlantısı sağlamak istiyor.

Avrupa dışında yaşayan dijital göçmenler şu anda Ollalai'de 3 ay kalabilirler. Bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde daimi ikametiniz varsa bölgeden ev satın alabilir, İtalya'da çalışma ve oturma iznini çok daha hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

Avrupa dışında yaşayan dijital göçmenler 3 ay ücretsiz konaklama imkanından yararlanmak için Aralık 2023 sonuna kadar başvuruda bulunabilirler.

REKLAM

Sardunya'da dijital göçebelere sunulan konaklama olanakları neler içeriyor?

Ollolai doğayla iç içe olmak isteyenler için iyi bir yaşam alanı. Geçmişte bu köyün tarlalarında hayvanlarıyla uyuyan çobanlara ve çiftçilere rastlamak olağandı. Günümüzde dijital göçebeler, yenilenmiş, yüksek hızlı internete sahip, aydınlık, sevimli evlerde boy gösteriyor.

Bölgede sosyalleşmeye yönelik birçok aktivite bulunmaktadır. Buraya gelen göçmenler sürekli olarak yerel fuar ve festivallere davet ediliyor. Ayrıca yerel halk ziyaretçileri tanımak konusunda oldukça istekli ve arkadaş canlısıdır. Sonuçta Akdenizliler!

Partilerin Los Angeles'taki ilk izlenimleri de bu tezi doğruluyor. “Yerel halk çok dost canlısı ve misafirperver” diyor ve ekliyor: “Turistik yerlerdeki gibi size bir şey satmaya çalışmıyorlar. Dost canlısılar ve sizinle arkadaş olmak istiyorlar.”

Ollolai Belediyesi “dijital göçebelerin” kirasını, elektriğini, diğer faturalarını ve hizmet vergilerini karşılıyor, ancak ulaşım masraflarından da sorumlular.

İtalyan yetkililer: Bu bedava bir tatil değil, 3 ay içinde bir projeyi tamamladığınızı göstermeniz gerekiyor

Buraya göç etmek isteyenlerde aranan bazı şartlar bulunmaktadır.

REKLAM

Yerel bir kültür merkezi olan Sa Mata'nın başkanı Veronica Matta, ücretsiz konaklama hakkında “Bu bedava bir tatil değil” diyor.

“Buraya gelen kişinin dijital göçebe olarak kanıtlanmış bir geçmişi olmalı ve burada geçirdiği zamanın sonunda bir çalışma, makale, araştırma makalesi veya belgesel gibi somut bir eser bırakmalıdır.”

“Teknoloji, medya, finans, emlak, mimarlık gibi profesyonel alanlarda çalışanların ve çalışmalarını internet üzerinden uzaktan takip edebilenlerin yanı sıra sanatçılar, yazarlar, müzisyenler, bilim insanları ve akademisyenler de bu fırsattan yararlanabilirler. sunuyoruz.”

Veronica Matta, karşılıklı her türlü anlaşmaya açık olduklarını, köyün kültürlerini zenginleştirecek her türlü etkileşime ve bilgi paylaşımına açık olduklarını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir