İzmir Metro AŞ'den 124 milyon lira tasarruf – GÜNDEM

Kentin ulaşım ağının ana arterlerinden biri olan İzmir Metro AŞ, sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında aldığı önlemler sayesinde 124 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Metro A.Ş., enerji tüketiminde sürdürülebilirlik ilkesi ve kurum bünyesinde uygulanan tasarruf tedbirleriyle milyonlarca liranın kasada kalmasını sağlıyor. Hem trenlerin işletilmesiyle hem de istasyonlara yapılan müdahalelerle 124 milyon liranın üzerinde ekonomik tasarruf sağlandı.Hangi önlemler alındı?
Enerji tüketimini minimuma indirmek amacıyla Ekonomik Sürüş Teknolojisi projesi 2008 yılında hayata geçirilmiştir. Metro trenleri için geliştirilen özel sürüş tekniği ile 22 kişinin yıllık ortalama elektrik tüketimi olan günde 11 bin kilowatt'a kadar tasarruf sağlanıyor. Bu sayede 16 yılda 39 milyon 500 bin lira tasarruf sağlandı.
Sensörlerle donatılmış yürüyen merdivenler, yolcu akışına göre devreye giriyor ve yolcu olmadığında yavaşlayarak bekleme moduna geçiyor. Bu çalışma prensibi ile %56 oranında enerji tasarrufu sağlanmıştır. İzmir Metro ve Tramvay araçlarının bakımları, hizmet satın almaya gerek kalmadan İzmir Metro AŞ ekipleri tarafından yapılmaktadır. Bu sayede 5 yılda 2 milyon euro tasarruf sağlandı. İzmir Metrosu bünyesinde kurulan ekip, trenlerin elektronik panolarının bakım ve onarımıyla ilgileniyor. Bu sayede 2024 yılının ilk 4 ayında 4,5 milyon lira tasarruf sağlandı. İstasyonlarda çok daha az enerji tüketen LED aydınlatmaya geçilerek 2022-2023 yılları arasında 2,2 milyon kilovatın üzerinde enerji ve 7,1 milyon lira tasarruf sağlandı. Binom tarife grubuna geçilerek elektrik sistemleri aboneliklerinde 3 milyon 145 bin lira tasarruf sağlandı.
İzmir Metro AŞ, sertifikalı yeşil enerji sağlayarak yolcuların sıfır emisyonla seyahat etmelerini sağlıyor. İhale yoluyla araç alımında enerji tasarruflu araçlar tercih ediliyor.
Halkapınar'daki merkez kampüse 6 adet yağmur suyu deposu yerleştirildi. Yeşil alanlar yaz aylarında toplanan yağmur sularıyla sulanacak. Böylece su kaynaklarının korunmasına ve yeşil dönüşümün desteklenmesine daha büyük katkı sağlanacak.Sayılkan: Sürdürülebilirlik anlayışını benimsiyoruz
İzmir Metrosu A.Ş. Genel Müdürü Ertan Sayılkan, sürdürülebilirlik bilinciyle çalıştıklarını ve enerji tasarrufuna büyük önem verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Böylece bütçemizi ve gezegenimizin kaynaklarını koruyoruz. İzmir Metro trenlerinde geliştirdiğimiz ekonomik sürüş tekniği ile trenlerin frenleme sırasında oluşturduğu rejeneratif enerjiyi enerji gerektiren trenlere aktararak tasarruf sağlıyoruz. Bu sayede 2008 yılından bu yana yaklaşık 40 milyon lira tasarruf ettik. Amacımız ülkemizin, belediyemizin ve şehrimizin kaynaklarını daha iyi kullanmak ve israfı azaltmak. “Önümüzdeki yıllarda sadece enerji tasarrufu değil, diğer kaynakların da korunmasına yönelik yeni önlemler geliştirmeyi planlıyoruz” dedi. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir