Ham petrol fiyatları yükselirken petrol piyasası OPEC'in kararlarına hazırlanıyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Ham petrol fiyatları bir sonraki OPEC+ toplantısı öncesinde yukarı yönlü baskı altında. Ancak arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle petrol piyasalarının uzun vadeli görünümü belirsizliğini koruyor.

REKLAM

Ham petrol fiyatları bu yıl jeopolitik gerilimler ve küresel arz-talep ilişkisindeki belirsizlikler nedeniyle dalgalı bir seyir izledi. Nisan başında varil başına 90 ve 87 dolara ulaşan Brent ve WTI fiyatları Salı günü 83 ve 78 dolar civarına geriledi. Mayıs ayı boyunca petrol fiyatları dar bir aralıkta dalgalandı. Brent vadeli işlem sözleşmeleri 81 ila 84 dolar aralığında kaldı.

Yılbaşından bu yana hem Brent hem de WTI vadeli işlemleri yaklaşık %5 oranında yükselirken, spot piyasalar yaklaşık %10 oranında artış kaydetti.

Ancak Çin başta olmak üzere küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler ve ABD'deki rekor seviyedeki imalat, piyasa üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Dahası, devam eden enerji dönüşümü uzun vadede fosil yakıtlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.

OPEC+ muhtemelen üretim kesintilerini uzatacak

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri, siyasi toplantıyı bir gün süreyle 2 Haziran'a erteledi. Toplantı, İran cumhurbaşkanının vefatının ardından yüz yüze görüşmeden sanal ortama taşındı. Suudi Arabistan liderliğindeki kuruluş, küresel petrol arzının %40'ını sağlıyor ve gönüllü olarak üretimini günde yaklaşık 2,2 milyon varil (bpd), yani küresel petrol tüketiminin yaklaşık %2'si kadar azalttı. OPEC'in bu seviyedeki üretim kesintilerini yıl sonuna kadar sürdürmesi bekleniyor.

Kartel, Çin'in ekonomik yavaşlaması nedeniyle talebin zayıflaması nedeniyle Kasım 2022'de üretim kesintilerine başladı. Suudi Arabistan'ın üretimi 1 milyon varil azaltması ve Rusya'nın arzını 300.000 varil azaltma sözü vermesiyle Temmuz 2023'te üretim kesintisini derinleştirdi. Mart 2024 itibarıyla kuruluşun toplam üretim kesintisi 5,9 milyon varile, yani küresel talebin yaklaşık %5,7'sine ulaştı.

Bu çabalara rağmen Üye Devletler kesintileri tam olarak uygulayamadılar. S&P Global Platts'a göre OPEC+ ham petrol üretimi Şubat ayında 41,21 milyon varil ile Ocak ayına benzer bir seviyede gerçekleşti. 22 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakı, %97,8'lik uyum oranıyla, üzerinde anlaşmaya varılan toplam kotalardan 175.000 varil daha fazla üretim yaptı. En büyük fazla üretici, 4 milyon varillik kotaya rağmen Şubat ayında 4,27 milyon varil üretim yapan Irak oldu.

ABD'de rekor petrol üretimi

OPEC raporu, 2024 yılında petrol arzındaki artışın esas olarak ABD, Kanada, Brezilya ve Norveç'ten gelmesinin beklendiğini gösteriyor. Uluslararası Enerji İstatistiklerine göre ABD'de petrol üretimi üst üste altıncı kez artarak 2023'te ortalama 12,9 milyon varile ulaşarak küresel talebin %12,5'ini oluşturdu.

ABD, günlük petrol üretimini önemli ölçüde artırarak 2019'da 13,12 milyon varile ulaştı; bu, önceki rekor olan 12,31 milyon varilden %6,5 daha yüksekti. ABD üretiminin bu rekor seviyesi, OPEC+ için pazar payı kaybı anlamına geliyor ve bu da organizasyonu daha fazla üretim kesintisinden caydırabilir.

Enerji Bilgi İdaresi'nden (EIA) elde edilen veriler, ABD petrol stoklarının Nisan ayı sonunda 461 milyon varile yükseldiğini, önceki 10 yıllık mevsimsel ortalamanın sadece 5 milyon varil altında olduğunu gösterdi. Bu durum, petrol piyasalarının arz eksikliğinden ziyade arz fazlası yönünde ilerlediğini gösteriyor ve bu durum, petrol vadeli işlem piyasalarında fiyatlara da yansıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2024 yılında petrol arzının 103,8 milyon varil ile yeni bir zirveye ulaşacağını, talebin ise 1,22 milyon varil artarak 103 milyon varile ulaşacağını öngörüyor.

Çin, petrol piyasasındaki talebin artırılmasında kilit rol oynuyor

IEA'ya göre Çin, OECD üyesi olmayan ülkeler arasında petrol tüketiminin %80'ini oluşturarak dünyanın en büyük petrol ithalatçısı haline geldi. Çin gümrük verilerine göre Çin, 2023 yılında 2022 yılına kıyasla %10 artışla 11,3 milyon varil ham petrol ithal etti. Ancak ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yeşil enerjiye geçiş nedeniyle ülkenin talebinin zayıflaması ve payının azalması bekleniyor. 2024'te %43'e, 2025'te ise %27'ye düşecek. Çin'in elektrikli araçlara ve hızlı trenlere hızlı geçişinin ham petrol talebi üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Ayrıca IEA, gelişmiş ülkelerdeki karbonsuzlaştırma çabaları nedeniyle OECD ülkelerindeki günlük talebin 2024 yılında 100.000 varil azalarak 45,7 milyon varile düşeceğini öngörüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir