Girişimcilere 2 milyon lira destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Genç Girişimciler İl Meclisi (GGK), Kadın Girişimciler İl Meclisi (KGK) ve yönetim iş birliğinde “Girişimciliğe Güncel Destekler” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) koordinasyonunda faaliyetini sürdüren KOSGEB Erzurum'un

ETSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş, TOBB Genç Girişimciler İl Komitesi (GGK) Başkanı ve ETSO Yönetim Kurulu Üyesi, İl Kadın Komitesi Başkanı İsmail Suci katıldı. TOBB Kübra Alioğulları'ndan girişimciler (KGK), GGK ve KGK üyeleri ile ilgilenen girişimci adayları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB GGK İl Başkanı İsmail Suci, kadın ve gençlere yönelik girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve iş dünyası için büyük önem taşıyan bu hedef kitlenin geliştirilmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Nicelik ve nitelik bakımından dünyanın Suci; “Girişimcilerimizin iş yaratma süreçlerinin ve sürdürülebilirliğinin başarıyla ilerlemesini sağlamaya, Ar-Ge ve inovasyon odaklı fikirleri geliştirip hayata geçirmeye kararlıyız. Kendi işini kurmak isteyen kadın adaylarımıza ve genç girişimcilerimize gerekli tüm rehberlik hizmetlerini sağlamaya kararlıyız” dedi.

Toplantının ilerleyen saatlerinde KOSGEB Erzurum Müdürü Lütfullah Aktaş da bir konuşma yaptı. KOSGEB'in kurulduğu günden bu yana KOBİ'lere ve girişimcilere destek verdiğini kaydeden Aktaş, bu desteklerin periyodik olarak gözden geçirildiğini ve girişimcilik desteklerinin en son 2018 yılında güncellendiğini ve mayıs ayına kadar bu şekilde devam ettiğini söyledi.
10 Mayıs 2024 tarihinden itibaren maksimum limiti 2 milyon TL'ye kadar olacak Girişimci Destek Programı'nın tasarlandığını ve başvuruların alınmaya başladığını anlatan Aktaş; “Son başvuru tarihi 28 Haziran 2024 olan programımıza ilimizde faaliyet gösterecek tüm girişimci adaylarının başvurularını bekliyoruz. Erzurum’da girişimcilik ekosistemini geliştirmek, hem KOBİ’leri hem de girişimcileri desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ilk yıllarında ve mevcut desteklerden etkin bir şekilde yararlanabilmeleri için.”
Açılış konuşmalarının ardından KOSGEB Erzurum Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Yezdan Berrak Özkara, girişimcilere yönelik güncellenen destek programıyla ilgili sunum yaptı. Özkara sunumunda e-devlet üzerinden online olarak alınan girişimcilik eğitimlerinden bahsederek, girişimcinin işine başlamadan önce veya sonra ilgili destek programına başvurmadan önce doğru eğitimleri tamamlaması gerektiğini vurguladı.

Girişimci destek programının “İş Yaratma Desteği” ve “İş Geliştirme Desteği” olmak üzere iki başlık altında yürütüldüğünü vurgulayan Özkara, şu bilgileri verdi; “KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren 1 yaşına kadar olan işletmelere iş kurma desteği sağlanırken, imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetlerde faaliyet gösteren 3 yaşına kadar olan işletmelere iş geliştirme desteği sağlanmaktadır. hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri için gerekli şartları taşımaları halinde başvuruda bulunabilirler. İş kurma desteği kapsamında kraliyet mensupları 10 bin TL'ye kadar destek alabilir; tüzel kişilerin işletmeleri destek alabilir. 20 bin TL'ye kadar, girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olması halinde kurum desteğine 10 bin TL eklenecek. Üç yıllık program boyunca; İşletmede çalışan personelin tahakkuk ettirdiği ikramiye gün sayısının 360 olduğu her dönem için, her 12 aylık dönem sonunda işverene 1 aylık brüt asgari ücretin toplam maliyeti tutarında destek sağlanacak veya Daha. Bu destek tamamen iadesiz ve %100 sağlanacaktır. İş gelişiminin desteklenmesinde; “İmalat”, “Telekomünikasyon”, “BT programlama”, “Danışmanlık ve ilgili faaliyetler”, “Bilgi hizmetleri faaliyetleri”, “Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri” sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler, azami limit ile yüzde 80'e kadar 1 milyon 500 bin TL'ye Program dönemi olan 36 ay sonunda ilk altı ayı ödemesiz olmak üzere 3'er aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte ödenecek. Destek elemanları; Personel giderleri makine, teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet satın alma giderleri olarak karşılanacaktır. “Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olması durumunda azami destek limitine 150 bin TL eklenecek.”

Özkara, iş kurma desteği için başvuruların her zaman açık olduğunu söyledi; İş geliştirme desteği için 10 Mayıs 2024'te başlayan sürecin 28 Haziran 2024'te sona ereceği ve iş geliştirme desteği ihalelerinin yıl boyunca periyodik olarak yayınlanacağı belirtildi.

Toplantı sonunda KOSGEB Erzurum Müdürü Lütfullah Aktaş ve KOBİ Uzmanı Yezdan Berrak Özkara katılımcıların sorularını yanıtladı.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir