Düşük KDV oranından yararlananlar belirlenecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü'nün KDV oranlarındaki farklılıkların tespitine yönelik yapay zeka destekli çalışmalarını tamamladığını söyledi.

Temel ürünlerdeki vergi yükünü azaltmak için uygulanan düşük KDV oranlarından yararlanan firmalara saha denetimleri yapılacağını belirten Şimşek, zarara ve vergi kaçakçılığına yol açarak haksız kazanç elde edenleri ve bunu yapanları yargılamaya devam edeceklerini vurguladı. haksız rekabet yaratır.


100 büyük vergi mükellefi için tespit yapıldı

Oran yanlışlığına ilişkin Vergi Müfettişliği tarafından yürütülen merkezi analiz çalışması; Belirli bir NACE'de vergi mükelleflerinin sektörel olarak karşılaştırılmasına ve anormal verilerin çeşitli algoritmalarla tespitine dayanmaktadır. NACE kodu meslek gruplarını ifade eder. Örneğin perakende ticaret meslek grubunun adı iken NACE kodu mükellefin faaliyet gösterdiği sektörü tanımlamaktadır. Örneğin perakende bölümünde 47.11.01 bakkal ve marketleri tanımlarken 47.11.02 süpermarketleri kapsamaktadır. Vergi Müfettişliği, analizin ardından sahaya giderek yaklaşık 100 büyük vergi mükellefini test amacıyla inceleyecek.


Yanlış tarife uygulaması

Mükelleflerin aynı nitelikteki ürün veya hizmetlerin tesliminde aynı KDV oranlarını uygulaması gerekmektedir. Belirtilen orandan daha düşük bir ürün veya hizmete KDV oranı uygulanması, KDV oranının yanlış uygulanması anlamına gelir. Mükellefler olması gerekenden daha düşük KDV oranları uygulayarak hem ödenecek KDV tutarlarını düşürmeyi hem de piyasada fiyat avantajı sağlamayı amaçlıyor.


Faturalarla kontrol edilebilir

Yapılan çalışmalarda dijital teknolojiler aracılığıyla düzenlenen faturalarda yer alan ürün veya hizmete doğru KDV oranının uygulanıp uygulanmadığını mükellef düzeyinde doğrulamak mümkün. Özellikle risk analizi çalışmalarında; İnşaat malzemeleri, ev aletleri, plastik ve kauçuk toptan ticareti ile uğraşan vergi mükellefleri ile bilgisayar programlama sektöründe faaliyet gösteren vergi mükelleflerinin KDV oranlarını hatalı bir şekilde eksik uyguladıkları tespit edildi.


Yeni nesil POS kullanılacak

Haziran ayından itibaren yeni nesil POS kullanımına da geçilmesi planlanıyor. Kayıt dışı işletmelere yönelik algoritmalar geliştirilecek. Algoritma, yapay zeka sayesinde herhangi bir şehirdeki kalabalık bir restoranda gün boyu su, ekmek veya et kesintisi yaşanacağı zaman Maliye Bakanlığı'nı uyaracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir