ABD Dışişleri Bakanı Blinken Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, 1991 yılında imzalanan Almatı Deklarasyonu'nun Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırların belirlenmesinde kullanılması yönündeki anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Aliyev ve Paşinyan ile Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmelerini değerlendiren Blinken, ABD'nin Bakü ve Erivan yönetimleri arasında “kalıcı” ve “onurlu” bir barışın tesis edilmesine verdiği desteği dile getirdi.


Azerbaycan ile enerji işbirliğine vurgu

Aliyev ile görüşmesinde Antony Blinken, ABD ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi arzusunu da vurguladı.

Blinken, ABD'nin Azerbaycan ile enerji, iklim ve bağlantı hedefleri konusunda işbirliği yapma arzusunun altını çizerek, Azerbaycan'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) 29. Taraflar Konferansının başarılı bir şekilde sonuçlanması arzusunu dile getirdi. . bu yıl.

Blinken, Paşinyan'la yaptığı telefon görüşmesinde ABD'nin Ermenistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineledi.

Azerbaycan ve Ermenistan, 19 Nisan'da sınır belirleme sürecinin 1991 yılında imzalanan Almatı Deklarasyonu esas alınarak yürütülmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir