Yeni Avrupa Ariane 6 roketi başarıyla fırlatıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avrupa uydularını uzaya taşıyacak olan Ariane 6, yaklaşık on yıldır geliştirilme aşamasında.

REKLAM

Yeni Avrupa roketi Ariane 6, Salı akşamı Fransız Guyanası'ndaki Kourou kozmodromundan fırlatıldı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa'nın uzay yörüngesine katılma çabaları kapsamında gerçekleştirilen lansmanı, X platformuyla ilgili bir paylaşımla kutladı.

Roket limandan başarılı bir şekilde havalanmasına rağmen, ancak bir saatten fazla süren başarılı uçuştan sonra fırlatmanın resmi olarak başarılı olduğu ilan edildi.

Mühendisler, roketin planlanan rotadan sapma belirtileri göstermesi durumunda da görevi sonlandırabilecek.

Bu tür fırlatmalar genellikle yüksek bir başarısızlık oranına sahip olsa da, Ariane 6'nın selefi Ariane 5'in kullanımdan kaldırılmasının ardından fırlatma başarısı konusunda büyük bir belirsizlik var.

Ariane 6, COVID-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi küresel sorunlar nedeniyle birkaç yıl ertelendi.

Bu roketin selefi Ariane 5'e göre daha ucuz olması bekleniyor. Fransa liderliğindeki projede Ariane 6, tamamen 13 Avrupa ülkesi tarafından geliştirildi.

Fırlatma öncesinde Avrupa Uzay Ajansı Genel Müdürü Josef Aschbacher şunları söyledi: “Ariane 6 Avrupa'yı uzaya götürecek. Ariane 6 tarih yazacak.”

Ariane 6, Fransız şirketi Ariane Grubu Tarafından yaptırılmıştır. Avrupa Uzay Ajansı'nı temsil eden yan kuruluşu Arianespace tarafından işletilmektedir.

Fırlatmanın başarılı olması halinde roket, Aralık ayında Fransız gözlem uydusu ile ilk ticari görevine katılacak.

Daha önceki görevlerde kullanılan Ariane 5 roketi, son uçuşunu 5 Temmuz 2023'te gerçekleştirdi. 1996'dan 2023'e kadar görevde olan Ariane 5 roketi, bu dönemde 117 görev uçurdu ve 197 uyduyu yörüngeye yerleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir