Manavlarda 100 TL, Gümüşhane'de bedava! Toplama işlemi yalnızca 20 gün sürüyor… – Son Dakika Hayat Haberleri

Gümüşhane'nin merkezinin sembol zirvelerinden Kuşakkaya eteklerindeki hazine arazisine 1962 yılında dönemin Belediye Başkanı Sebahattin Aytaç'ın girişimiyle dikilen badem ağaçları, hasat edilmediği için dallarında çürüyor. Her yıl meyve vermelerine rağmen.

Kurak bölgeyi yeniden ağaçlandırmak amacıyla dikilen badem ağaçları, mevsimin ilk meyvesi olarak yıllardır Gümüşhane dağlarını süslüyor. Çiçek açtığında eşsiz bir manzara sunan bölgede şelaleler her yıl yenilebilir hale geliyor.

Tamamen doğal koşullarda, ilaç ve gübre kullanılmadan kendiliğinden yetişen binlerce ağacın bulunduğu bölgede, kimse toplamadığı için şelaleler her yıl dallarında çürürken, Çamlıca ilçesi sakinleri de vatandaşları badem şelalelerini toplamaya davet etti. Manavlarda kilosu 100 TL'den bedava olarak satılıyor.

TAHSİLAT SADECE 20 GÜN SÜRER

İlkbaharda sadece 20 gün görülebilen ve mevsimin ilk meyvesi olan badem ağaçları, 1962 yılında dönemin belediye başkanı merhum Sebahattin Aytaç'ın girişimiyle Çamlıca ve Karaer ilçelerinin en yüksek yerlerine dikildi. başta askeri birlikler olmak üzere çok sayıda vatandaşın katkısıyla gerçekleşti.

ÇAĞLA ŞİFA TANKI

Bol miktarda fosfor, nitrojen ve potasyumun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren yüksek dozda C ve E vitaminleri ile selenyum içermesi nedeniyle birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu biliniyor.

Çamlıca mahallesi sakinlerinden Ali Ateş, şu anda Gümüşhane'deki manavlarda kilogramı 100 TL'den satılan badem challa'nın Bayraktepe ve çevresindeki binlerce ağaçtan ücretsiz olarak hasat edilebildiğini kaydederek, vatandaşları toplamaya davet etti. chala.

Çamlıca İlçesi Bayraktepe mevkiinde Kuşakkaya Dağı eteğinde, Gümüşhane manzarası ayaklarının altında badem hasadı yaptıklarını kaydeden Ateş, şöyle konuştu: “Gümüşhane'de 1962 yılında dönemin belediye başkanı merhum Sebahattin Aytaç tarafından dikilen badem ağaçları, 60 yılın sonunda bugün Gümüşhane dağlarının tamamını kuşatmış durumdayız. Bu badem ağaçlarının çiçekleri bu sene donmadığı için dalları bütün Gümüşhane'ye yetecek kadar bademle dolu” dedi.

Ateş, bölgedeki Gümüşhane halkına, çarşı ve pazardan taze badem almak yerine hafta sonlarını kullanarak taze badem hasadı yapma çağrısında bulundu. “Bu badem ağaçları, Gümüşhane'nin yukarı kesimindeki bu bölgeyi taşlık alandan ve kısırlıktan kurtarmak amacıyla dönemin askeri birliklerinin yardımıyla merhum Sebahattin Aytaç'ın öncülüğünde dikilmiştir. Artık büyük ağaçlar oldular ve gerçekten güzel bademlerle dolular. Bu nedenle Gümüşhane halkını buradan badem toplamaya davet ediyorum. Gelip taze ve güzel badem yesinler. Bulunduğumuz bölge Gümüşhane'nin üst kısmında yer alıyor ve Gümüşhane'yi ayaklarımızın altına alan bir ortamdayız. Burada dikilen badem ağaçları sezonun ilk ürünleridir. Kısacası daha birkaç gün önce tezgahlarda kilosu 100 liradan satılan badem ağacı artık bedava. O yüzden buraya gelip hem piknik yapmalılar, hem de badem toplamalılar. İmkanı olan herkesi buraya davet ediyorum.“dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir