Getir İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD pazarlarından çekildiğini duyurdu – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Şirket Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uzun vadeli sürdürülebilir büyüme için en büyük potansiyeli gördüğü Türkiye pazarına odaklanacağını söyledi.

Batı Avrupa'nın yanı sıra New York ve Chicago'da da pazarlara giren, pandemi döneminde hızla büyüyen ve üst düzey yatırımcıların ilgisini çeken Getir'in değerlemesi iki yıl önce 12 milyar dolardı.

Ancak pandemi sonrası hayatın normale dönmesiyle birlikte şirketin yüksek kar marjları düştü ve bu piyasalardaki yatırımlardan korunmak zorlaştı.

Getir'in kurucusu işadamı Nazım Salur, sosyal medya paylaşımında şunları söyledi: “Bugün Getir için üzücü bir gün. Maalesef İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çekiliyoruz. Emeği geçenlere çok teşekkür ederiz.”

Bu pazarlar şirketin gelirlerinin yaklaşık %7'sini temsil ediyor.

Şirkete yakın bir kaynak Reuters'e, Getir'in ayrıldığı pazarlardaki varlıklarıyla ne yapılacağı konusunda fikirlere açık olduğunu söyledi.

Reuters ayrıca Getir'in yatırım firmaları Mubadala ve G Squared'den yeni fon aldığını ve bu fonları Türkiye'deki rekabet gücünü artırmak için kullanacağını söyledi.

Türk BBC'nin geçen hafta edindiği bilgiye göre Getir, uzun vadeli kârlılığını sürdürülebilir kılmakta sıkıntı yaşıyor ve yurt dışındaki operasyonlarını kapatmayı düşünüyor.

İSPANYA, İTALYA, PORTEKİZ VE FRANSA'DAN ÇEKİLDİ

Getir, geçtiğimiz Ağustos 2023'te küresel çapta yeniden yapılanacağını ve faaliyet gösterdiği beş ülkede toplam iş gücünün %10,9'una denk gelen 2.500 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.

Şirket yaptığı açıklamada verimliliği artırmak için küresel operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı aldığını söyledi.

Getir kısa bir süre önce İspanya, İtalya, Portekiz ve Fransa pazarlarından da çekildiğini açıklamıştı.

2015 yılında Türkiye'de kurulan ve dünya çapında genişleyen Getir, Aralık 2022'de Alman teslimat şirketi Gorillas'ı 1,2 milyar dolara satın aldı.

Şirket, Nisan 2023'te son yatırım turunda 550 milyon dolardan fazla fon topladığını ve değerlemesinin 7,5 milyar doları aştığını duyurdu. Gelirlerin Getir'in ABD'ye yayılmasını hızlandırmak için kullanılacağı belirtildi.

Getir, bağlı kuruluşu FreshDirect'in ABD'deki faaliyetlerine devam edeceğini doğruladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir