Dev rüzgar türbini bir günde 170.000 haneye yetecek elektriği üreterek dünya rekoru kırdı

Goldwind GWH252-16MW 252 metre çapa sahip olup yaklaşık 2,5 futbol sahası büyüklüğündedir. Dev rüzgar türbininin pervaneleri ses hızının üçte ikisine ulaşabiliyor.

REKLAM

Dünyanın en büyük rüzgar türbininin bir günde ürettiği elektrik miktarı rekor kırarak sürdürülebilir enerjide yeni bir dönem başlattı.

Çin'in Fujian eyaletinde deniz üzerine kurulan Goldwind GWH252-16MW adlı dev rüzgar türbini, bölgeyi etkisi altına alan kuvvetli rüzgar ve tayfun sayesinde 24 saatte 384,1 megavat (MWh) elektrik elde etti.

252 metre boyundaki dev türbin bu alanda dünya rekorunu kırarken, elde edilen elektriğin 170 bin aileye, 38 milyon LED lambaya ve 'orta boy elektrikli bir otomobile yetecek kadar olduğu gözlendi.

Bu alandaki önceki rekor, rüzgar enerjisi yapılarına büyük yatırım yapan Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka'ya aitti.

Geçen ağustos ayında Danimarka, dev rüzgar türbinlerinden bir günde 364 megavat elektrik üretti.

Goldwind türbini tayfun sırasında elektrik üretmeyi nasıl başardı?

Tayfun gibi aşırı şiddetli hava koşullarında birçok rüzgar türbini kapatılıyor ve elektrik üretemiyor.

Ancak Goldwind rüzgar türbininin pervane uçları eş zamanlı olarak ortama göre ayarlanabildiği için Typhoon Haikui, Fucian Eyaleti'nde faaliyet gösterdiği süre boyunca kapatılmadı ve elektrik üretmeye devam etti.

Saatte 200 kilometre hıza ulaşan kuvvetli rüzgar, türbinleri hızla hareket ettirirken, elektrik üretimi açısından da oldukça verimli bir aşamaya gelindi.

Goldwind sözcüsü, “Özel kontrol programı gibi kritik sistemlerimizi çok dikkatli bir şekilde izledik ve türbinleri rüzgar gücüne göre ayarladık.” Sürdürülebilir Enerji Santrali, South China Morning Post'a şunları söyledi: “Sahada bir rekor kırdık.” dedi.

Goldwind GWH252-16MW 252 metre çapa sahip olup yaklaşık 2,5 futbol sahası büyüklüğündedir. Dev rüzgar türbininin pervaneleri ses hızının üçte ikisine ulaşabiliyor.

Sürdürülebilir rüzgar enerjisinin küresel devleri

Çin, 2021 yılında rüzgar türbinlerine yoğun yatırım yaptı ve bu alanda tüm ülkeleri geride bıraktı. Son 5 yıla bakıldığında Çin'in bu enerji alanındaki yatırımları dünyanın geri kalanından çok daha fazla.

Çin, yalnızca 2022 yılında dünyadaki toplam 64,4 megawatt saat offshore rüzgar türbini kapasitesinin yaklaşık yarısına yatırım yaptı. Çinli teknoloji devi, Avrupa'nın bu alandaki yatırımlarının %47'sini geride bıraktı.

Çin ayrıca dünyanın en büyük rüzgar santralini kurmayı hedefliyor. Bu çiftlik o kadar büyük ki, bir yılda üreteceği elektrik miktarı Norveç'in yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek. Bu devasa projenin 2025 yılından önce başlaması bekleniyor.

Çin, sürdürülebilir enerjiye çok fazla yatırım yapmış olsa da, konu fosil yakıtlar olduğunda çok iyi bir geçmişe sahip değil.

Greenpeace'in Uzak Doğu Asya Direktörü Li Shuo, şunları söyledi: “Çin, enerji alanında 400 kilogramlık devasa bir goril gibidir. Elbette bu ülke yenilenebilir enerji alanında dünya lideridir. Ancak enerji miktarı Ülkede kömür kullanılarak elde edilen enerji miktarı hâlâ oldukça yüksek. Bu alanda hâlâ fosil yakıtlı enerji santrallerine çok büyük yatırımlar yapılıyor.” Yukarıda bahsetmiştim.” Pekin yönetiminin fosil yakıtlara yeşil ışık yakmaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

Çin, 2025 yılına kadar yıllık enerji üretiminin en az üçte birini sürdürülebilir sistemlerden elde etmeyi hedefliyor. Yüzde 100 temiz enerjiye geçiş hedefi ise 2060 olarak belirlendi. Ancak bu tarih, uzmanlar ve aktivistler tarafından pek çok kişiye göre çok uzak bir hedef olarak değerlendiriliyor. dünya çapındaki ülkeler.

Goldwind ise son 11 yılda Çin'in en büyük 500 şirketinden biri olmayı başararak bu alandaki diğer sürdürülebilir enerji şirketlerine liderlik etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir