“Bütün yatırımcılarımızın hayatımızda özel bir yeri var”

Bakan Kacır, Sivas'ta Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan TEZMAKSAN Robot Teknolojileri Hacı Mustafa Aydoğdu Üretim Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, tarihi merkez Rota üzerinde yer alan antik Sivas kentine yakışan yeni çalışmaları hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. İpek Yolu Anadolu Selçuklularından kalma bir mirastır.

Sivas'ın Sultan Keykavus'tan Şemsi Sivasi'ye, Akşemsettin'den Pir Sultan'a ve Aşık Veysel'e kadar pek çok şahsiyet yetiştirdiğini, bu toprakların kalbinden pek çok gizli mücevherin ortaya çıktığını belirten Kacır, şöyle konuştu: “Cumhuriyetimizin temelleri bu topraklarda atıldı. tarih boyunca şehir.” dedi.

Kacır, Sivas'ın gönüllerinde ayrı bir yeri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Değer odaklı milli teknoloji hamlesi vizyonumuzla, ülkemizin üretim gücü, sanayicimiz ve işçimizle birlikte bugün yeni bir tesisi Sivas'a kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. üretim eklendi.” dedi.

Milli teknolojik dönüşüm hedefleri doğrultusunda ülkenin teknoloji üretme ve geliştirme yeteneğini adım adım güçlendirdiklerini belirten Kacır, şöyle konuştu:

“Savunma ve havacılık sanayimizin araştırma ve inovasyon altyapısı, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla öncü rol üstlendiği bir dönüşüme tanık oluyoruz. Kritik platformların anahtar alt sistemleri ve teknolojileri yerli ve milli olarak üretiliyor. Tüm bu sistemleri rekabetçi bir şekilde üretebilen, geliştirebilen ve dünyaya ihraç edebilen bir ülke haline geldik ama ondan ekilen tohumlar, kararlı tutumu sayesinde yeşerdi ve büyüdü. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve sanayicilerimizin, yatırımcılarımızın ülkemize olan güvenine, “Sivil alanlara başarı getirdik”.

Ülkenin 60 yıllık hayali Togg'u sokağa döktüklerini anlatan Kacır, şöyle konuştu: “Birlikte dünyanın büyük ilgi ve imrenerek izlediği bir başarı öyküsü yazdık. Bir ürün olan Togg örneğinin ardından Yeni nesil sanayi politikalarımızın başında Türkiye'nin kritik ve yenilikçi teknolojide güçlü bir potansiyele sahip olduğunu fark ettik.” “Alanlardaki üretim ve teknolojik geliştirme yeteneklerimizi adım adım güçlendirmeye devam edeceğiz.” dedi.

“5,5 milyarlık 72 yatırımın önünü açtık”

Nitelikli ve katma değerli üretimin anahtarı haline gelen endüstriyel robotlar alanında öncü teknolojik girişimleri ortaya çıkaracaklarını belirten Kacır, şöyle konuştu: “Bu alanda teknolojik girişimler ve üretim altyapımızla dünyada söz sahibi olacağız. İleri robot teknolojilerine yatırım yapan ülkeler artık iş gücü maliyetlerini düşürüp verimliliği artırarak giderek daha yüksek katma değer elde edecek” dedi.

Bakan Kacır, yapay zeka, makine öğrenmesi ve sensör teknolojileri gibi alanlarda araştırma geliştirme kültürünün atılımların teşvikinin önünü açtığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Aynı zamanda bu yatırımlar ülkelerin savunma sanayi başta olmak üzere pek çok kritik teknolojide dışa bağımlılığın azaltılmasında da kilit rol oynuyor. Dünyada her 10 bin çalışana 151 robot düşerken, bazı ülkelerde bu rakam zaten var. 300’ü aştı. Özellikle yapay zeka, makine öğrenmesi, dijital İkiz robotlar ve insansılar gibi yenilikçi teknolojilerle insan-robot etkileşimini artıracak yenilikçi uygulamalarla endüstriyel robot pazarının büyümesi devam edecek. ‘Milli Teknoloji, güçlü’ vizyonumuz doğrultusunda Ülkemizin yüksek teknoloji sektörlerinde rekabetçi ürün ve hizmetler sunabilmesi için endüstriyel robotik teknolojilerindeki becerilerimizi geliştirmek bizim için stratejik önem taşıyor. Bu bilinçle 5 değerinde 72 yatırımın önünü açtık. Son 22 yıldır yatırım teşvik sistemimiz ile 5 milyar alanda endüstriyel robot imalatı, robot teknolojileri ve robot teknolojileri alanlarında araştırma geliştirmeden üretim kitlesine kadar uçtan uca destek verdiğimiz teknoloji odaklı endüstriyel vardiya programımız ile otomasyon sistemleri.” Bu alanlarda 9 yatırımı destekliyoruz.”

Kacır, TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında endüstriyel robotlar alanında 962 projeye, 1613 bilim insanına ve gence 3,3 milyar lira destek verdiğini söyledi.

Robotik teknolojilerde teknoparklardaki 5 Ar-Ge merkezi ve 29 teknoloji girişimine 1,2 milyar liranın üzerinde destek sağladıklarını belirten Kacır, şöyle konuştu: “Bugün TEZMAKSAN Robot Teknolojileri Hacı Mustafa Aydoğdu üretim merkezi ile 2019 yılı vesilesiyle birlikteyiz. Açılışta Türkiye'de ilk kez 8 robot üretilecek.” “Eksen torna merkezlerinden yeni nesil CNC modellerine kadar geniş bir ürün yelpazesiyle ülkemizin robot teknolojileri alanındaki uzmanlığını güçlendiriyoruz.” dedi.

Savunma, havacılık, makine ve otomotiv gibi ülkenin kalkınmasına yön veren birçok sektör için gerekli teknolojik ürünlerin yerli üretimine olanak sağlayacak bu yatırımın, önümüzdeki dönemde yüksek teknoloji ihracatının öncülerinden biri olacağını belirten Kacir, şöyle konuştu:

“Açılışını yaptığımız bu tesis ve birçok yeni yatırımla birlikte, teknolojik gelişme ve yenilik yolunda, Sivas'ımız bölge merkezlerimiz arasında yükselişini sürdürecek. Öte yandan, Cumhuriyet'in teknoloji bölgesindeki teknolojik girişimlerle işbirliği yaparak, şirketimizin yenilikçi girişimlerin ve iş fikirlerinin önünü açacağını umuyoruz. Ar-Ge merkezi olarak ülkemizin kalkınması için emeğini ve aklını esirgemeyen girişimcilerimize ve sanayicilerimize bir kez daha seslenmek istiyorum. Çalışan, üreten, ihracat yapan, insanımıza istihdam sağlayan tüm yatırımcılarımızın ayrı bir önemi var. Ülkemizdeki yerini; “Sizlerle birlikte ülkemizi Türk asrında yatırım, istihdam, üretim, buluş ve ihracat yolunda zirveye taşıyacağız. 81 ilimizi yeni yatırımlarla buluşturarak, bundan en iyi payı Sivas'ın almasını sağlayacağız” dedi.

Kacır, Sivas'ta son 22 yılda 56,7 milyar lira değerinde 900 yeni veya ek yatırım için teşvik belgesi vererek 26 bin 300 kişiye nitelikli istihdamın önünü açtığını söyledi.

Aynı dönemde sağlanan 2,7 milyar liralık finansmanla sanayileşme planının kalbinde yer alan organize sanayi bölgelerinin sayısının 4'e, buralardaki istihdamın da 11 bine çıktığını doğrulayan Kacır, şöyle konuştu: Açılışını yaptığımız bu tesisin de içinde bulunduğu Demirağ OSB'nin altyapı çalışmalarını da bu yıl tamamlayacağız.” “Sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. OSB'mize yapılan yatırımlar altıncı bölgemizin teşviklerinden, yani yatırım teşviklerinden en üst düzeyde yararlanma imkanına sahip.” dedi.

Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Sivas'a her türlü desteği vermeye ve şehri canlandırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir