Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sabah saatlerinde başlayan Komisyon toplantılarında bir sunum yaptı. Sunumun ardından milletvekilleri bütçeye ilişkin eleştirilerini ve görüşlerini dile getirdi.
Milletvekillerinin müdahalesinin ardından milletvekilleri, Bakan Fidan’a bakanlık ve bütçeyle ilgili sorularını sordu. Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) Dışişleri Bakanlığı’na devredilen bürokratların sorulması üzerine Bakan Fidan, şunları söyledi: “Şu anda 39 genel müdürlüğümüz var. MIT’den 6 CEO arkadaşımı getirdim. Bunlardan biri Personel Genel Müdürüdür. Bu arkadaş devlet personelinden. O da dışarıdan MİT’e geldi. Örneğin hukuk hizmetlerinin genel müdürü, avukat. Başbakanın hukuk danışmanıydı. MIT’de benimle birlikteydi. Sordum ve tekrar geldi. Daha sonra Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü. Eğer göreve geldiğimde deneyimli bir arkadaşım bu konuyla ilgilenseydi buna ihtiyacım olmayacaktı. Bu sorunla ilgilenmesi için MIT’den bir arkadaşımı getirdim. Yani çalışmanızı gördüm. Onun ötesinde İstihbarat ve Emniyet Genel Müdürlüğü var. MİT’te benim yerime sonradan Libya büyükelçisi olan, dolayısıyla MİT kadar hem dış politikayı hem de dış işleri bilen bir arkadaşımızı getirdik. Onu İstihbarat ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün başına getirdik. Ondan sonra MİT’te benimle birlikte çalışan Koordinasyon Genel Müdürü var. Olağanüstü bir başarı elde etti. Burada da gerekli genel koordinasyon sistemini kuran çok kıymetli ve şanlı arkadaşlarımızdan biri. Diplomatik Güvenlik Birimi var. Birim yeni kuruldu. Yabancı büyükelçiliklerimizin fiziki, iletişim ve belge güvenliği konusunda uzman arkadaşlara ihtiyacımız var. Arkadaşımızı Milli İstihbarat Teşkilatından ödünç aldık. “Yani bunlar Milli İstihbarat Teşkilatından ödünç aldığımız ekonomi dostları” dedi.
“BENİ TANIYAN HERKES KURUMSALLAŞMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİLİR”
MİT ile Dışişleri Bakanlığı’nın kardeş örgüt olarak çalıştığını belirten Fidan, şöyle konuştu: “Buradan personel değişikliğinde bir sıkıntı olmamalı. Benim hem Milli İstihbarat Teşkilatı’ndayken hem de MİT’teyken dikkat ettiğim bir şey var. Dışişleri Bakanlığı’ndaydım. Özellikle kariyer ve gruplar için dışarıdan randevu almayı tercih ediyorum ama ekonomik konulara odaklanıyorum.” Az önce söylediğim gibi randevu alıyorum. Onun dışında Strateji ve Bütçe başkanı bir arkadaşımız var. Kurumsallaşmanın ve içgörünün benim için ne kadar önemli olduğunu beni tanıyan herkes bilir. “Her zaman ekonomi alanında uzman arkadaşlarla çalışmayı tercih ediyorum çünkü getirdiğim güveni en iyi şekilde ortaya koymaya çalışıyorum” dedi.
Dışişleri Bakanlığı’na ait vakıfların atamalarına yönelik eleştirilere ilişkin Fidan, şunları söyledi: “Vakıflar Kanunu’nun onaylanmasının ardından biz yönetim kurulu olarak atamayı yaptık. Yönetim kurulunu da belirledik. Bakanlıkta randevularımızı aldık. Dışarıdan bir finans uzmanı atamamız gerekiyordu. Bankanın eski bir genel müdürünü mali uzman olarak atadık. İşimize başladık. Şirketi kurduk. Vize şirketleriyle çalışmalarımız devam ediyor. Vize şirketlerinin bakanlıkla daha önceden anlaşmaları var. Bunlar yasal olarak bağlayıcı sözleşmelerdir. Bunlara uygun firmalarla oturup konuşarak belli bir yol bularak kendi yolumuzu takip etmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi bu vize firmaları gerçekten ülkemize olan talebi ve vize ile ilgili konuları ele alacak şekilde gelişmiş bir sistemdir. Vize verme sistemini de kolaylaştıran bir yapı. Mesela bakanlık personeli hayatlarını yurt dışında geçiriyor. Çocuklarını yurtdışında büyütüyor. Yurt dışında okuyan çocukları var. Geldiklerinde bu çocukların burada eğitim görmesi gerekiyor. Onlara özel bir ortaöğretim kurumunun olması gerekiyor. İnşallah başarılı olursak ilk hedefimiz ortaokul açmak olacak. Sonra bir üniversite vizyonumuz var. Eğer halledebilirsek; Bunların hepsi vakfın faaliyetleri arasında yer alacak” dedi.
Schengen UYGULAMALARI
Türk vatandaşlarının vize başvuruları ve Türkiye’ye vize başvurularına ilişkin verileri paylaşan Fidan, şunları söyledi: “Vize meselesi Avrupa devletleriyle aramızdaki bir meseledir. Avrupa devletleri artık Schengen meselesine bağlılar. Schengen meselesi yürürlüğe girdikten sonra sadece bize karşı değil, dünyadaki herkese karşı vasat bir tavır takınıyorlar. Tamam Türkiye’de sorunlarımız var. Bunun nedenini araştırıyoruz. Sadece bize özel bir davranış var mı? 2014 yılından başlayalım. 2014 yılında Türkiye başvurularının ortalama reddedilme oranı; %4,4, tüm Schengen başvurularının reddedilmesi; %5,1. 2015 yılında Türkiye’de %3,9, dünyada ise %6,2; 2016 yılında ülkemizde %4,4, dünyada %6,9 iken; 2019 yılında dünya genelinde 9,7, ülkemizde ise 9,7 iken; 2020 yılında ülkemizde 12,7, dünyada ise 13,6; 2021’de 16,9. Dünya çapında 13,4; 2022 yılında ülkemizde 15,7, tüm dünyada ise 17,9 olacak; “2023 yılında ret oranı ülkemizde yüzde 16,1, dünyada ise yüzde 16 olacak. Dünyayla aramızda dramatik bir sorun yok” dedi.
VİZE VE GÜMRÜK BİRLİĞİ ÖZGÜRLÜĞÜ…
Avrupa Birliği ülkeleriyle vize serbestisi uygulamasının güncel durumu hakkında bilgi veren Fidan, şöyle konuştu: “Avrupa Birliği’nde vize serbestisi uygulamasına yönelik 6 madde var. Bu konuları kurumlarımızla görüşüp koordine ediyoruz. Teklifin Meclis’e sunulması halinde bu teklifin hayata geçirilmesine destek vereceğinizden eminim. Ancak siyasi iklimi yakalamak için öncelikle onlarla bazı konuları müzakere etmemiz gerekiyor. Vize serbestisi ve Avrupa Gümrük Birliği’nin güncellenmesi şu anda Avrupa Birliği ile tartıştığımız iki önemli konu. Bu konudaki resmi politikamız devam ediyor” dedi.
EUROFIGHTER İNDİRİMİ
Fidan, F-16’ların son durumuna ilişkin ise şunları söyledi: “Kongre’de o süreci tamamladık. Müzakerelerle o da bitti. Daha sonra Milli Savunma Bakanlığı’nın teknik görüşmeleri yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı bile o teknik görüşmeleri tamamladı.” Avans ödemeleri de yapıldı. Artık süreç başladı, bizim için önemli olan orada siyasi iradenin oluşmasını sağlamaktı, ardından Milli Savunma Bakanlığımız da bitti. Siyasi irade sorununu ilk olarak Avrupalılarla çözdük. Teknik hususları şu anda Milli Savunma Bakanlığımızla görüşüyoruz. Ancak henüz sipariş aşamasına gelmedik çünkü şu anda bunu konuşuyoruz” dedi. (İHA)