Anneler Günü neden mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanıyor? – Son dakika dünya haberleri

Bugün Anneler Günü. Bu özel gün, her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede kutlanmaktadır.

Ancak Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler Anneler Günü için farklı tarihler belirlemiştir.

Türkiye'de de kutlanan Uluslararası Anneler Günü'nün kökeni Amerika Birleşik Devletleri'ne dayanıyor.

Bugünkü anlamıyla ilk Anneler Günü töreni 1908 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Virginia eyaletindeki bir kilisede düzenlendi.

Aslında bu bir kutlamadan ziyade bir anma töreniydi.

Töreni düzenleyen Anna Jarvis, üç yıl önce mayıs ayında bir gün annesini kaybetti.

1908'de, annesinin ölüm yıldönümünü takip eden ilk Pazar günü Jarvis, yalnızca annesinin değil, hayatını kaybeden tüm annelerin anısına bir kilise töreni düzenledi.

Törenin tarihi Mayıs ayının ikinci Pazar günüydü.

Türkiye'de 1955 yılında kutlanmaya başlandı

Bu tarihten sonra Jarvis, mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü olarak ilan edilmesi için bir kampanya başlattı.

Aynı yıl, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Anneler Günü'nü resmi tatil haline getirecek bir yasa tasarısını reddetti.

Ancak 1911 yılında tüm eyaletlerde tatil olmasa da özel bir gün olarak kabul ediliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodraw Wilson, 1914 yılında yayınladığı kararname ile Mayıs ayının ikinci pazar gününü Anneler Günü ve resmi tatil ilan etti.

Daha sonra dünya çapında birçok ülke bu tarihi Anneler Günü olarak kutlamaya başladı.

Türkiye'de Anneler Günü'nün Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanması, 1955 yılında Türk Kadınlar Birliği'nin girişimleriyle kabul edildi.

Erzurumlu Nene Hatun, ilk Anneler Günü'nde Yılın Annesi seçildi.

Ticari bir olay haline geldiği eleştirisi

Günümüzde Anneler Günü'nün anneleri anma veya annelerle vakit geçirme amacından uzaklaşıp ticari bir etkinliğe dönüştüğü eleştirisi yapılıyor.

Bu eleştirilerin temeli 1920'li yıllara dayanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Hallmark adlı bir kırtasiye üreticisi, 1920'lerin başında özel Anneler Günü kartları basmaya ve satmaya başladı.

O dönemde Anneler Günü kutlamalarının öncülerinden Anna Jarvis de tepki gösterdi.

Geçtiğimiz yıllarda Jarvis, Anneler Günü'ne özel olarak üretilen ürünlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuş ve bu tür ürünleri üreten firmaları dava etmekle tehdit etmişti.

Jarvis, seri üretilen ürünler yerine annelere el yapımı hediyeler verme veya mektup yazma alışkanlığını geliştirmeye çalışsa da Anneler Günü'ne özel kampanya veya ürünler üreten firmaların sayısı yıllar geçtikçe giderek arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir