İngiltere’deki genç tasarımcılar, güzellik kalıplarını yıkmak için Afro saç stillerini temsil eden dört emoji tasarladı.
Güzellik kalıplarını kırmayı ve dijital dünyayı daha kapsayıcı hale getirmeyi amaçlayan Londra’daki bir grup genç öğrenci ve profesyonel, ırksal saç stillerini temsil eden ilk emojileri tasarlamayı umuyor.
Reuters’e göre, gençlik örgütü RISE.365 ile halkla ilişkiler ajansı Good Relations arasındaki bu proje, Afro saçlarının “profesyonel olmayan”, “çekici olmayan” veya “saf olmayan” olarak algılandığı bir ayrımcılık türü olan tekstürecilikle mücadele etmeyi amaçlıyor.
İnternette duyguları veya nesneleri temsil eden yaklaşık 4.000 emoji var ancak bunların hiçbiri ırksal saç stillerini içermiyor. RISE.365 ve Good Relations bunu değiştirmek için devreye girdi.
Bir grup genç emojilerin nasıl görünmesi gerektiğini tasarladı ve ardından tasarımcılar son ürünü yarattı. Projede yer alan 17 yaşındaki Jayzik Duckoo, “Bu emojiler saçın düz olması gerektiği algısını kırarak toplumsal standartları değiştirecek” dedi. “Umarım insanlar saçlarını gururla taşırlar.”
Afro, örgüler, mısır tarlaları ve rastalar da dahil olmak üzere dört emoji tasarlandı. Bu emojiler, Nisan 2025’te onay için Kaliforniya merkezli, emojilerden sorumlu şirket Unicode’a sunulacak.
RISE.365, Unicode’un bir sembolle ilişkili terimin ne sıklıkta kullanıldığını hesaba katması nedeniyle “afro saç” terimi için yapılan aramaların emojilerin kabul edilmesine yardımcı olmak için artırılabileceğini kaydetti. Unicode, Reuters’in yorum talebine yanıt vermedi.
Projenin baş yaratıcılarından biri olan Olivia Mushigo, emojilerin “insanları güçlendireceğini ve onlara gerçekten fark edildiklerini hissettireceğini” umduğunu söyledi.
28 yaşındaki Olivia Mushigo, saçları nedeniyle hiçbir zaman ayrımcılığa maruz kalmadığını ancak küçük kız kardeşinin yaşadığını söyledi.
“Küçük kız kardeşimin kendisine güven verecek ve saçlarının güzel olduğunu gösterecek bir emojisi olacak” dedi. “Daha kişisel bir not olarak, sonunda bana benzeyen ve kendimi özdeşleştirebileceğim bir emojiye sahip olacağım.”
RISE.365 üyelerinin katıldığı bir anket, katılımcıların %61’inin saçları nedeniyle ayrımcılığa veya zorbalığa maruz kaldığını ortaya çıkardı. CROWN Research Studies’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre siyahi kadınların %66’sı iş görüşmesi için saçlarını değiştiriyor.
Emojileri tasarlayan Vanita Brown, bu tür emojilerin henüz mevcut olmamasının bir nedeninin Avrupa merkezli güzellik standartlarının norm olarak kabul edilmesi olduğunu söyledi.
Brown, stok görsellerdeki temsil eksikliğinin de sorun olduğunu belirtirken Mushigo, teknoloji şirketlerindeki çeşitlilik boşluğuna da dikkat çekti. Siyahilerin yeterince temsil edilmediği bu sektörde daha kapsayıcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Mushigo, “Teknoloji ekiplerinde çeşitlilik ve katılım arttıkça, içinde yaşadığımız dünyanın çeşitliliğini gerçekten yansıtan daha fazla emoji görmeye başlayacağımızı umuyorum” dedi.