Kanada Başbakanı Trudeau: Önümüzdeki iki yıl içinde göçmen sayısı önemli ölçüde azalacak

Kanada’nın 2025-2027 göç seviyeleri planı, kısa vadede nüfus artışını durdurmayı, uzun vadede ise sürdürülebilir, iyi yönetilen büyümeyi sağlamayı amaçlıyor.

REKLAM

Kanada’ya gelen göçmen sayısının önümüzdeki iki yıl içinde “önemli ölçüde” azalacağı açıklandı.

Perşembe günü açıklanan 2025-2027 göç seviyeleri planı, kısa vadede nüfus artışını durdurmayı, uzun vadede ise sürdürülebilir ve iyi yönetilen büyümeyi sağlamayı amaçlıyor. Plan, ilk kez geçici olarak ikamet edenlere yönelik kontrollü hedefler içerirken, aynı zamanda uluslararası öğrencileri, yabancı işçileri ve daimi ikamet edenleri de kapsıyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau konuya ilişkin X paylaşımında, “Önümüzdeki iki yıl içinde Kanada’ya gelen göçmen sayısını önemli ölçüde azaltacağız” dedi.

Bunun nüfus artışını durdurmak ve ekonominin toparlanmasını sağlamak için geçici bir durum olduğunu vurgulayan Trudeau, şunları ekledi: “Sistemin tüm Kanadalılar için düzgün çalıştığından emin olmamız gerekiyor.”

Kanada hükümetinin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, yeni planın “Kanadalıları dinleyerek” oluşturulduğu belirtilerek, “Daimi ikamet hedeflerimizi azaltıyoruz” denildi.

Sitede yayınlanan verilere göre Kanada’nın nüfusu son yıllarda artarak Nisan 2024’te 41 milyona ulaştı. 2023’te bu büyümenin yaklaşık %98’i göçten kaynaklandı ve bunların %60’ı geçici ikamet edenlerdi.

Yeni plan doğrultusunda geçen yıla göre kalıcı ikamet izni hedefinin 2025 yılında 500.000’den 395.000’e, 2026 yılında ise 500.000’den 380.000’e düşürülmesi hedefleniyor. 2027.

Yeni plan aynı zamanda, 2026 sonuna kadar Kanada nüfusunun %5’ine düşmesi beklenen geçici oturma izinlerinin hacmini azaltma çabalarını da destekliyor.

Eylül ayında ve geçen yıl duyurulan geçici oturma izni azaltma önlemleri göz önüne alındığında, daha fazla yeni gelenin kalıcı oturma iznine geçmesi veya Kanada’yı terk etmesi nedeniyle Kanada’nın geçici nüfusu önümüzdeki yıllarda azalacak. Sonuç olarak, bir önceki yıla kıyasla Kanada’nın geçici nüfusunun 2025’te 445.901, 2026’da 445.662 azalacağı, 2027’de ise 17.439 gibi mütevazı bir artış olacağı öngörülüyor.

Pandemi sonrası kapılarını açtı

Kanada, COVID-19 salgını sonrasında kalkınma planlarını hızlandıracağını duyurduğu 2021-2023 Göç Seviyeleri Planı doğrultusunda 2021 yılında kapılarını rekor sayıda göçmene açtı.

Kanada hükümetinin internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, yeni plan “salgının ardından yaşanan hızlı nüfus artışını dengelemek amacıyla, 2025-2027 döneminde kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin hızlanması, güçlü büyümenin devam etmesi” öngörülüyor. GSYİH büyümesi, konut fiyatlarındaki düşüş”. “Bu, satın alınabilirliğin artmasına ve işsizlik oranının azaltılmasına yardımcı olacak.”

Açıklamada ayrıca göçmen sayısındaki azalmanın konut piyasası üzerindeki baskının hafiflemesine yardımcı olacağı ve konut arz açığının 2027 yılı sonuna kadar yaklaşık 670 bin adet azalmasının beklendiği belirtildi.

Plandaki geçici ikamet izni hedefleri arasında kısa süreli ziyaretçiler ve mevsimlik işçiler yer almıyor. Bu gruplar yıllık nüfus tahminlerine dahil edilmemiştir. Hedefler, her yıl Kanada’ya net yeni girişleri temsil eden geçici oturma izni sahiplerine yöneliktir.

Kanada İstatistik Kurumu’na göre göçmenler Kanada’daki sağlık, inşaat ve ulaşım dahil her sektöre önemli katkılarda bulunuyor. Göçmenler özellikle konut sektöründe önemli bir rol oynuyor ve girişimcilerin ve ev inşa edenlerin %23’ünü oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir