Ticaret Bakanı Bolat’tan şişirmeyle mücadele mesajı: Cezalara af yok

Oluşturulma tarihi: 16 Ekim 2024 21:43

Fahiş fiyatlarla mücadelede son 9 buçuk ayda 340 bin firmanın denetlendiğine dikkat çeken Ticaret Bakanı Ömer Bolat, firmalara uygulanan cezaların affedilmediğini söyledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Ticaret Bakanı Ömer Bolat gündeme ilişkin soruları canlı olarak yanıtladı.

İşte Bakan Bolat’ın açıklamalarından öne çıkanlar;

Bugün meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, içinde bulunduğumuz coğrafyanın ne kadar kritik olduğunu bize bir kez daha gösterdi. 6 Şubat depreminin ardından hükümetimiz, depremden etkilenen illerin yeniden imar edilmesi, sosyal hayatın yeniden başlaması gibi birçok konuda önemli çalışmalar yürüttü. 200 bine yakın konut hak sahiplerine teslim edilecek. Bugünkü depremde can kaybının olmaması çok sevindirici. Yenilenen evler sağlam inşaatın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

TÜKETİCİYİ YÖNLENDİRİCİ REKLAM CEZASI

Ticaret Bakanlığımız bünyesinde iç ticaretten sorumlu birimlerimiz var. Fiyat manipülasyonu ve istifleme gibi alanları izleyin. Ayrıca tüketiciyi yanıltmaya yönelik reklamları inceleyen, raf ve kasalardaki fiyat farklılıklarının incelenmesi gibi durumları inceleyen bir birimimiz de bulunuyor. Reklam Kurulu ise yanıltıcı reklamlarla ilgilenmektedir. Reklam Ajansı, 2024 yılında 1542 dosyada yanıltıcı reklam bulgusu tespit ederek 206 milyon lira idari para cezası ve reklama erişim yasağı uyguladı. Cezaların 10 kat artırılması mümkün.

class = “medyanet-inline-adv”>

FAHİŞ FİYATLARA KARŞI MÜCADELE

9 buçuk ayda 340 bin firma fahiş fiyatlarla denetlendi. Kurallara uymayanlara yaptırımlar var. Bu yaptırımlar uygulandıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığına devredilerek tahsil ediliyor. Nakit ödemelerde %25 indirim uygulanmaktadır. Yurtiçi ticaret ve tüketiciyi koruma yaptırımlarımızda uzlaşmaya varılması durumunda işlemde indirim alabilirsiniz ancak yaptırımlar affedilmez. Fiyat şişirmeyle mücadele kapsamında kesilen para cezası 10 bin liradan 100 bin liraya, azami para cezası ise 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Depolama halinde ise ceza 12 milyon liraya çıkarıldı.

E-TİCARET SİTELERİ İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ

Ticaretin %21,5’i e-ticaret ile sağlanıyor. Bu gümrük vergisi iç ticareti korumak amacıyla getirildi.

İHRACATÇILARA YENİ DESTEK PAKETİ

21,2 milyar destek ayırdık. İhracatçılarımıza her türlü desteği sağlıyoruz. İthalat ilk 9 ayda yüzde 9 azaldı.

class = “medyanet-inline-adv”>

ŞANZIMAN PROBLEMİNDE HİÇBİR SORUN YOK

Türkiye döviz konusunda çok yol kat etti. İthalatımızı rahatlıkla gerçekleştirebilecek kadar döviz biriktirmeye başladık. Brüt döviz rezervlerimiz 98 milyar dolardan 157 milyar dolara çıktı. Bu durum finansal piyasalara istikrar ve denge getirdi.

İSRAİL İLE TİCARETİ DURDURUN

Türkiye İsrail’e yoğun baskı uyguluyor. Gazze’ye 84 bin ton yardım götürdük. Ambargo kararı alınana kadar zaten ticaretimiz yüzde 30 oranında azalmıştı. İsrail ile ticaretin arttığı iddiasıyla bir yalan çılgınlığı başladı. 2 Mayıs itibarıyla İsrail ile hem ithalat hem de ihracat işlemlerinin durdurulmasına karar verildi. Ticareti kısıtlamanın amacı İsrail’i ateşkese zorlamak ve uluslararası çabaları teşvik etmekti. Muhalefet Türkiye’yi değil İsrail’i referans aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir