VGM, alevlere müdahalede teknolojiyi en üst düzeyde kullanırken, bu mücadelede uçak, helikopter, İHA, gözetleme kulesi, kamera ve su tanklarından da yararlanılıyor. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan araçlar her yıl yenilenmekte ve sayıları giderek artmaktadır.
Bu yıl ülke genelindeki orman yangınlarına müdahale çalışmalarına 105 helikopter, 26 uçak ve 14 İHA katılıyor.
Yangınların tespitinde 776 gözetleme kulesi önemli rol oynarken, yangınla mücadelede de 1686 sprinkler ve 2 bin 655 acil durum aracı kullanılıyor.
Orman yangınlarıyla mücadele eden orduda 15.500 itfaiyeci, 4.000 teknisyen, 5.500 orman koruma çalışanı ve 122.000 gönüllü bulunuyor.
Karar destek sistemi aktif
Türkiye ayrıca yangınların tespit edilmesine ve yönetilmesine yardımcı olmak için bir kamera, bir İHA ve yapay zeka destekli bir karar destek sistemini de devreye aldı.
Yangın önleme ve müdahalede önemli rol oynayan İHA'lar, orman yangınlarının gözlemlenmesi, tespit edilmesi, büyüyen ve büyüme eğiliminde olan yangınlara müdahale edilmesinde önemli görev üstleniyor.
İHA'lar dar ve zorlu arazi koşullarında kullanılmakta olup yatay ve dikey olarak kalkış ve iniş yapabilmektedir.
GDO ve BAYKAR işbirliğiyle Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'ları, yangının erken tespiti ve yangınla mücadele çalışmalarının etkin yönetimi amacıyla 2020 yılından bu yana kullanılıyor.
Türkiye ise Avrupa'da orman yangınlarında yüksek teknolojili İHA'ları kullanan ilk ülke olarak öne çıkıyor.
Yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen İHA'lar, teknolojik altyapıyla yangının başlangıç ve sonraki aşamalarında elde edilen görüntüleri izleyerek, değerlendirerek alevlere zamanında ve etkili müdahaleye olanak sağlıyor.
Son İHA'lar, orman yangınlarının yoğun olduğu 15-18 Ağustos tarihleri arasında 258 yangında 301 saat uçtu.
Küçük bir parıltıyı bile algılayabilir
İHA'lar, güçlü dahili termal kameralar sayesinde 1 metrekarelik bir ısı kaynağını veya küçük bir parıltıyı 100 kilometre mesafeden tespit edebiliyor.
Bu görüntüler Ankara İtfaiye Merkezi'ne aktarılıyor. BAYKAR'ın geliştirdiği teknolojik altyapı sayesinde merkezin talimatları sahaya yönlendiriliyor. Saha personeli ayrıca tabletlerden ve direkt ekiplerden yangının yerini belirliyor.
Söndürme işlemi sonrasında yanan ağaçların yer altı kısımlarında atmosferik şartlardan dolayı oluşan yeni kıvılcımlara müdahale etmek amacıyla da İHA'lar kullanılıyor. İHA kameralarının IR fonksiyonu ile söndürülmüş alanlarda oluşabilecek riskli durumlar tespit edilerek yeni yangınların önüne geçilmektedir.