Ursula von der Leyen, yeniden seçilmesinden bu yana yaptığı ilk geniş kapsamlı konuşmasında, savaşı Ukrayna'nın “Putin'in iktidar arzusuna değil, özgürlüğe olan susuzluğuna” bağlayan politikacıları azarladı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'ya Rusya ile topraklarının bir kısmını bırakmasını gerektirecek bir anlaşmaya varması için baskı yapanları azarladı ve barışın asla teslim olmak anlamına gelmediğini ve egemenliğin asla istihdam anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Cuma günü Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yeniden seçilmesinden bu yana ilk geniş kapsamlı konuşmasında von der Leyen, savaşı Ukrayna'nın “Rusya Devlet Başkanı Vladimir'in iktidar arzusu Putin'e değil, özgürlüğe olan susuzluğuna” bağlayan politikacıları hedef aldı.
“Barışın hafife alınamayacağı” uyarısında bulunan Avrupa Komisyonu başkanı, lider dostlarına, üçüncü yılına giren ve ufukta bir çözüm bulunmayan işgalde sınırları bulanıklaştıran, rolleri tersine çeviren ve sorumlulukları değiştiren yanıltıcı anlatıları reddetmeye çağırdı. görüş.
“Bugün Birlik'teki ve hatta Avrupa'nın bu bölgesindeki bazı politikacılar Ukrayna hakkındaki konuşmalarımızı karıştırıyorlar. Savaşı işgalciye değil işgal edilene, Putin'in iktidara değil Ukrayna'nın özgürlüğe olan susuzluğuna bağlıyorlar” dedi. dedi.
“Dolayısıyla onlara şunu sormak istiyorum: 1956'daki Sovyet işgalinden dolayı Macarları suçlar mısınız? 1968'deki Sovyet baskısından dolayı Çekleri suçlar mıydınız? Bu sorunun cevabı açık: Kremlin'in o zamanki davranışı yasa dışıydı ve acımasızdır. Kremlin'in bugünkü davranışı ise “Davranışı yasa dışı ve zalimcedir.”
İsmini belirtmese de, von der Leyen'in uyarısının esas alıcılarından birinin, geçen ay Moskova'ya giden ve olası çözüm yollarını görüşmek üzere Putin'le yüz yüze görüşen Macaristan Başbakanı Viktor Orban olduğuna inanılıyor. savaşı bitirmek. .
Başbakan'ın 27 üyeli blok adına konuşma yetkisi olmamasına rağmen Putin, Orban'ı Avrupa Birliği'nin (AB) temsilcisi olarak memnuniyetle karşıladı.
Ziyaret, Macaristan'ın 1 Temmuz'da başlayan iki yılda bir yaptığı ziyaretin bir parçasıydı. AB Konseyi başkanlığına boykot sürüldü. Von de Leyen, Komisyon üyelerinden Budapeşte'de yapılan toplantılara katılmamalarını istedi. Ardından Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı seçim konuşmasında sözde “barışı koruma misyonu”nu eleştirdi ve AP üyelerinden büyük alkış aldı.
Cuma günü suçlamalarına devam eden von der Leyen, Kiev'e askeri konuşlandırılmasına karşı çıkanların barıştan değil, “pasifleşme ve teslimiyetten” yana olduklarını savundu.
Veto yetkisinden cesaret alan Orban, bloğun savaşın harap ettiği ülkeye daha fazla askeri yardım sağlama çabalarını reddetti. tekrar tekrar raydan çıkardı. Bugüne kadar Brüksel'in 6,5 milyar avrosu Macaristan'ın muhalefeti yüzünden tamamen felç oldu.
“Biz Avrupalılar farklı geçmişlere sahip olabiliriz. Farklı diller konuşabiliriz ama hiçbir dilde barış teslimiyetle eşanlamlı değildir. Hiçbir dilde egemenlik işgalle eşanlamlı değildir” diyen von der Leyen şöyle devam etti: “Bana göre Barış basitçe savaşın olmaması anlamına gelir “Barış, savaşı imkansız ve gereksiz kılan bir çözümdür.”
Von der Leyen ayrıca Ukrayna'nın AB ile entegrasyonunun “barış çabalarımızın merkezinde” olması gerektiğini söyledi.
Orban ise Ukrayna'nın Avrupa hedeflerini sorguluyor. Orban'ın yardımcıları daha önce Ukrayna'nın başkanlığı döneminde Ukrayna'nın AB'ye katılım süreciyle ilgili hiçbir faslın açılmayacağını açıklamıştı.
“Biz Avrupalılar uyanık olmalıyız”
Von der Leyen, konuşmasında, Soğuk Savaş'tan sonra “barışın kesin olarak sağlandığı” ve Putin'in eninde sonunda ekonomik refahı seçeceği yanılsaması nedeniyle uzun süredir görmezden gelinen AB'nin savunma yeteneklerinin artırılması ihtiyacından kapsamlı bir şekilde bahsetti. “İmparatorluğun yanıltıcı rüyası” üzerine.
Von der Leyen, “Bugün artık yanılsamalara tahammülümüz yok” dedi ve ekledi: “Ukrayna'ya karşı savaş ve Orta Doğu'daki çatışmalar uzaklarda bile jeopolitik dengeyi bozdu. Doğu. ” “Gerilim artıyor.”
“Biz Avrupalılar uyanık olmalıyız” diye ekledi.
Zamanın nasıl değiştiğine dikkat çeken von der Leyen, İkinci Dünya Savaşı'nın külleri üzerinde bir barış projesi olarak kurulan AB'nin “özünde bir güvenlik projesi” olarak görülmesi gerektiğini söyledi ve “sistematik bir inceleme” çağrısında bulundu. bloğun savunma politikası
İkinci dönem için başkan tarafından hazırlanan yönergelersavunmanın önümüzdeki beş yıl boyunca en büyük öncelik olacağını hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koydu. Belgede silah sanayine kamu ve özel sektör yatırımlarının artırılması, yerli yüksek teknolojinin teşvik edilmesi, ortak askeri teçhizat alımlarının düzenlenmesi, siber savunma yeteneklerinin artırılması ve hibrit saldırılara karşı yaptırımların güçlendirilmesi gibi bir dizi öneri yer alıyor.
Von der Leyen ayrıca özel bir savunma komiseri atamayı planlıyor, ancak savunmayı tamamen üye devletlerin eline bırakan AB anlaşmalarında belirlenen sınırlar göz önüne alındığında, bu yeni ofisin ne kadar “gerçek güce” sahip olacağı belli değil.
Von der Leyen, “Avrupalılar mevcut güvenlik tehditlerini ciddiye alsalar bile savunma sanayimizi yeniden yapılandırmak zaman alacak ve büyük yatırımlar gerektirecek” dedi ve ekledi: “Hedefimiz kıta ölçeğinde savunma üretimi yaratmak olmalı”.
Transatlantik ittifakın sadık bir destekçisi olan başkan, Amerika'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin öneminin altını çizdi; Brüksel, Donald Trump'ın Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini kazanması durumunda bu desteğin ortadan kalkabileceğinden korkuyor.
Washington'un desteğini çekmesi durumunda Avrupa'nın bu büyük açığı kapatmasının mali açıdan imkansız olacağı düşünülüyor.
“ABD'nin savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya verdiği desteğin önemini ne kadar vurgulasam azdır. Amerika bir kez daha tüm Avrupalıların özgürlüğü için sesini yükseltti. Bunun için derin şükranlarımı sunuyorum ve aynı zamanda size de teşekkür ediyorum. Derin bir sorumluluk duygusundan kaynaklanan minnettarlık duygusu”, dedi von der Leyen. Avrupa'yı korumak her şeyden önce Avrupa'nın görevidir” diye ekledi.