Guardian’ın haberine göre Maori kabile liderlerinden oluşan Ulusal Iwi Şefleri Forumu, Kral Charles’a açık bir mektup göndererek ondan Maori halkını olumsuz etkileyen hükümet politikalarına müdahale etmesini istedi.
Hükümetin Maori halkının haklarını ihlal ettiğini savunan liderler, Kral Charles’tan Yeni Zelanda hükümetinin 1840’ta Britanya Kraliyeti ile yerli Maori liderleri arasında imzalanan Waitangi Antlaşması’nda yer alan taahhütlere saygı göstermesini sağlamasını talep etti.
Mektup, Hükümetin Maori dilinin kullanımını azaltmaya yönelik hamlelerini, sağlık sistemindeki eşitsizlikleri ve genel olarak Maori haklarını ihlal eden yasaları tartışırken, aynı zamanda Hükümetin Antlaşmaya ve Maori haklarına saldırma girişimlerini de eleştiriyor. “yeminli” Bu belirtildi.
Ngati Wai kabile başkanı ve forum gruplarından biri olan Aperahama Edwards’ın lideri, Māori’nin endişelerinin ele alınmamasından bıktığını söyledi. “184 yıldır hükümetin iyi niyetine güvendik ama bunun karşılığı olmadı. Bu konuları Kral Charles’ın dikkatine sunmanın zamanı geldi.” dedi.
Mektubun yazılmasına yardımcı olan Ulusal Iwi Şefleri Forumu başkanı Margaret Mutu, hükümetin politikalarının Waitangi Antlaşması’na aykırı olduğunu vurguladı. “Kral Charles’ın hükümete anlaşma yükümlülüklerini hatırlatmasını umuyoruz.” dedi.
Forum tarafından yazılan iki sayfalık mektup, Kraliçe Victoria’nın soyundan gelen Kral Charles’ın antlaşma taahhütlerini yerine getirme sorumluluğunu vurguluyor.
Kasım 2023’te göreve başlayacak olan Başbakan Christopher Luxon liderliğindeki koalisyon hükümeti, herkesin güvence altına alınmasını sağlayacak. “eşit haklara” Maori halkına yönelik bazı politikalarda değişiklik yapılacağını duyurdu.
Bunlardan biri de yakın zamanda parlamentoya sunulan ve Maori’nin tepkisine yol açan Antlaşma İlkeleri Tasarısı’ydı.
Mutu, tasarının yürürlüğe girmesi halinde Waitangi Antlaşması’nın “ortadan kalkacağını ve yerini beyaz üstünlüğünü destekleyen bir rejimin alacağını” vurguladı.
Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı 9 gün süren protestoda Maoriler, haka danslarıyla “yasayı geri çekin” sloganları atarak tepkisini gösterdi.