AA
Oluşturulma tarihi: 05 Aralık 2024 15:05
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın Küresel Ticaret Güncelleme raporuna göre, artan hizmet ticareti bu büyümenin arkasındaki itici güç olacak.
Küresel ticaretin bu yıl bir önceki yıla göre %3,3 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 33 trilyon dolara ulaşması beklenirken, ticaret savaşlarının artması ve devam eden jeopolitik zorluklar riski 2025 görünümüne ilişkin belirsizlik yaratıyor.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) Küresel Ticaret Güncelleme raporuna göre, dünya ticareti bu yıl geçen yıla göre 1 trilyon dolar artacak.
Yıllık yüzde 3,3 büyümeye karşılık gelen bu artışla birlikte küresel ticaret hacmi 2024 yılında 33 trilyon dolara ulaşacak. Bu seviye, tüm zamanların en yüksek küresel ticaret hacmi olarak kayıtlara geçecek.
Bu büyümenin itici gücü olarak hizmet ticaretindeki yıllık %7 oranındaki artış göze çarpıyor.
class = “medyanet-inline-adv”>
Küresel mal ticareti bu yıl yıllık bazda %2 artmasına rağmen 2022’deki zirve seviyesinin altında kalacak.
Küresel ticaretin dayanıklılığına rağmen ticaret savaşlarının artması riski ve devam eden jeopolitik zorluklar, 2025 görünümüne ilişkin belirsizlik yaratıyor.
GELİŞEN EKONOMİLER İÇİN FIRSAT OLABİLİR
UNCTAD’a göre gelişmekte olan ekonomiler daha yavaş ticaret büyümesiyle karşı karşıya kalırken, bilgi ve iletişim teknolojisi ile hazır giyim gibi hızlı büyüyen sektörler ticaretin çeşitlendirilmesi ve dayanıklılığı için fırsatlar sunuyor.
Ancak gelişmekte olan ekonomiler için kritik önem taşıyan geleneksel sektörlerde bir gerileme var.
Üçüncü çeyrekte enerji ticareti önceki çeyreğe göre %2 ve yıllık %7 düşerken, metal ticareti önceki çeyreğe ve yıllık bazda %3 daraldı.
Otomobil ticareti bu dönemde %3 düştü ancak yılı %4 büyümeyle kapatması bekleniyor.
UNCTAD, gelişmekte olan ekonomilere ticaret çeşitliliğini artırmaya ve riskleri azaltmak için yüksek değerli sektörlere yatırım yapmaya yönelik politikalar benimsemeye çağrıda bulundu.
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, ticaretin sürdürülebilir kalkınmanın temel taşı olmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Gelişen ekonomilerin 2025’te fırsatları yakalamak için koordineli desteğe ihtiyacı var.” dedi.