İsrail, ABD’nin güvencelerine rağmen Güney Beyrut’a saldırılarını sürdürüyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İsrail, ülkenin güneyinde kara operasyonlarını sürdürürken, bu saldırılar son altı gün içinde güney Lübnan’a yapılan ilk saldırılar oldu.

REKLAM

Geçici Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in ABD’ye ülkenin başkentine yönelik saldırıları önleyeceğine dair güvence verdiğini söylemesine rağmen, İsrail altı gün içinde ilk kez güney Beyrut’u vurdu.

İsrail’in son hava saldırısı 10 Ekim’de Beyrut’ta gerçekleşti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Beyrut’taki saldırıların, şehrin güneyinde Daniye olarak bilinen güçlü bir varlığa sahip olan İran destekli Hizbullah militan grubuyla savaşmak için gerekli olduğunu söyledi.

İsrail Silahlı Kuvvetleri, Haret Hreik Mahallesi’nde silah deposu olduğunu iddia ettiği bir konutu hedef aldığını ve X hesabı üzerinden tahliye emri çıkardığını duyurdu.

Saatler sonra, İsrail ile Hizbullah arasında daha önce yaşanan çatışmalarda sivil ölümlerine sahne olan güney Lübnan kasabası Kana’da en az 15 kişi öldürüldü.

Lübnan Sivil Savunması, cesetlerin binanın enkazından çıkarıldığını ve kurtarma çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Lübnan’a düzenlediği saldırılarda yaklaşık 2 bin 300 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırıların dörtte üçünden fazlası geçen ay gerçekleşti.

Bu ayın başlarında İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve grubun diğer bazı üst düzey komutanlarına karşı hava saldırıları düzenledi. Ancak 30 Eylül’de “sınırlı” bir kara operasyonu başlattığını duyurdu. İsrail ordusunun saldırılarında bölgedeki Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askerlerini kasten hedef aldığı iddia ediliyor ancak İsrail ordusu bu iddiayı reddediyor.

Ateşkes sinyali yok

İsrail, bir yıldır Gazze Şeridi’nde savaşan Filistinli militan grup Hamas’la dayanışma amacıyla İsrail’e roket atmaya başlayan Hizbullah’ı yenmek için bu saldırıların gerekli olduğuna inanıyor.

Hizbullah, Gazze’de ateşkes sağlanana kadar saldırılarına devam edeceğini söylerken, örgütün geçici lideri Şeyh Naim Kassem Salı günü televizyonda yaptığı konuşmada, İsrail’i hedef alan “düşmana zarar vermeye” odaklandıklarını söyledi.

“Düşmanlarımızı yeneceğiz ve onları topraklarımızdan atacağız” sözünü veren Kassem, grubun ateşkes anlaşması müzakere etmeye istekli olacağına dair pek umut vermedi.

İsrail ayrıca vatandaşları sınıra yakın yerleşim yerlerine güvenli bir şekilde dönene kadar Lübnan’ı hedef almaya devam edeceğinin sözünü verdi.

ABD de dahil olmak üzere pek çok ülke İsrail’in harekâtına temel desteklerini teyit etmiş olsa da İsrail, askeri operasyonlarının yürütülmesi konusunda kendisini giderek artan uluslararası baskıyla karşı karşıya buldu.

Salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Lübnan’da daha fazla gecikme olmadan ateşkes sağlanmasının mutlak gerekliliğini” vurguladı ve İsrail’e ülkeye saldırmayı bırakma çağrısında bulundu.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’e “haksız” dediği İsrail’i hedef almayı bırakma çağrısında bulundu.

REKLAM

Netanyahu toplantının ardından yaptığı açıklamada, tek taraflı ateşkese karşı olduğunu ve İsrail’in kuzeyinde yaşayanların güvenliğini garanti etmeyen veya “Hizbullah’ın yeniden silahlanmasını ve yeniden örgütlenmesini engellemeyen” hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

ABD ayrıca İsrail’in Lübnan’daki eylemlerine verilecek desteğin de sınırları olduğunun sinyalini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, operasyonun Washington’un tercih ettiği sınırların ötesine geçmiş olabileceğini söyledi.

İsrail’in gerçekleştirmesinin uygun olacağı bazı saldırılar var ancak son haftalarda Beyrut’ta gördüğümüz saldırıların boyutu ve niteliği açısından İsrail hükümetine endişe duyduğumuzu açıkça ifade ettik. ve biz buna karşı çıkıyoruz” dedi Miller.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir