Bunlar milyonlar… Temmuz'da emekli maaşı artışı ne kadar olacak? 3 temel maaş şikayet formülü – Son Dakika Ekonomi Haberleri

SSK, Bağ-Kur emeklileri ve memur maaşları temmuz ayı artışıyla birlikte artacak. Ocak-Haziran dönemi asgari emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenirken, emeklilere yönelik artış oranı da yüzde 49,25 olarak belirlendi. Bir de emeklilere yönelik sosyal yardım paketi ve temmuz zamlarına ilişkin mevzuat var.

'ÜCRETSİZ EMEKLİLİK PAKETİ'

Hükümete yakınlığıyla tanınıyor Sabahİkincisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın rehberliğinde emeklilere yönelik sosyal yardım paketi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Çalışmanın ana hatları kesinleşirken, detayların yakın zamanda kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

  • Belediye hizmetleri
  • Enerji destekleri
  • Taşıma destekleri
  • Finansal destekler
  • Konut kiralama destekleri
  • Tatil konaklamalarına yönelik destekler

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ARTACAK?

Merkez Bankası, yılın en yüksek enflasyon oranının Mayıs ayında kaydedileceğini ve yüzde 76'ya ulaşabileceğini açıkladı. Sonuç olarak ilk 5 aylık enflasyon oranı %23,11 olarak belirlendi. Yani önümüzdeki haziran enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyonun yüzde 25-30 aralığında olacağı kesin.

Sonuç olarak SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon artışı temmuz ayında yüzde 25-30 aralığında olacak. Temmuz ayında emekli sandıkları ile kamu çalışanları arasında enflasyon farkı 9,77 puan olurken, toplu sözleşmede yüzde 10 olan artışla yüzde 20,75 artış yaşanacak. Ayrıca artışların Ocak ayında olduğu gibi eşitlenmesi ve sosyal yardım kotası eklenmesi de gündemde.

SIFIR RİSK TEHLİKE

Temmuz ayındaki zamlar baz maaşa göre yapılacak. Bu noktada bazı emekliler için sıfır zam tehlikesi var. Örneğin şu anda asli maaşı 6 bin TL olan bir emekli, yüzde 30'luk artış durumunda 1.800 TL artış alacak, maaşı ise 7.800 TL olacak. Ancak 10 bin TL'nin altında olduğu için bu emeklinin maaşına 10 bin TL ilave edilecek. Dolayısıyla emeklinin maaşı artsa bile ödemesinde bir değişiklik olmayacak.

EMEKLİLİK ARTIŞININ 3 FORMÜLÜ

Asgari maaşı 8 bin TL ve altında olan tüm emekliler bu sorunla karşılaşmış olacak. Bu sorunu çözmenin üç önemli formülü var. Asgari maaşı 8 bin TL ve altında olan tüm emekliler bu sorunla karşılaşmış olacak. Bu sorunu çözmenin üç önemli formülü var.

TEMEL MAAŞ FORMÜLÜ

Masadaki ilk formül taban maaşın arttırılmasıdır. Her hasat döneminde yapılan bu uygulamanın temmuz ayında da yapılması bekleniyor. Bu durumda tüm emekliler, temel maaşlarına bakılmaksızın zam alacaktır. Yine artış için 6 aylık enflasyon oranının kullanılması olağan bir durum. Bu durumda temel maaşın 12-13 bin TL olması gerekiyor. Yüzde 38'lik yıl sonu enflasyon hedefi esas alınırsa bu kez 14 bin TL civarında bir temel maaş ortaya çıkabilir. Asgari ücret ile asgari ücretin eşitlenmesi de gündemde.

REFAH PAYLAŞIM FORMÜLÜ

6 aylık enflasyon oranına sosyal yardım ücreti eklenmesi mümkün olabilecek. Ayrıca çok düşük olan temel ücretlerin sıfır artıştan etkilenmemesi için farklı bir sosyal yardım kotası uygulaması da gündeme gelebilir.

SEYYANEN ARTIRMA FORMÜLÜ

Sıfır zamların önlenmesine yönelik diğer önlemlerin yanı sıra, maaşlarda doğrusal bir artış da gündemde. Burada asıl maaşa ilave yapılmasının yanı sıra, en düşük maaştan başlamak üzere esas maaşın belirli bir sınırın üzerine çıkarılması da mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra, temel maaşın temel maaşa eşitlenmesi de talepler arasında yer alıyor. Ancak burada bile temel maaşın biraz üzerinde örneğin 11 bin TL maaş alan emeklilere haksızlık yapılması tehlikesi var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir