Oluşturulma tarihi: 13 Aralık 2024 18:44
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Uzak ülkeler stratejisinde hedefimiz, ihracatı 2028 yılına kadar 50 milyar dolara çıkarmak. ABD hem uzak ülkeler stratejimizde hem de hedef ülkeler açısından en önemli ülkelerden biri” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İkiz Kuleler Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen “ABD Hedef Pazar Zirvesi”ne katıldı. Burada konuşan Bolat, son 5 yılda Türkiye-ABD ilişkilerinde ticarette gözle görülür bir artış yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Özellikle Türkiye’den yapılan ihracatta yüzde 46’lık bir artış yaşandı. Bunun en önemli nedeni de şu. Kovid ile başlayan süreçte Uzakdoğu’dan tedarikin durduğu nokta Türkiye” diye konuştu. Kendi sanayi sektörü, tarımı ve hizmetleriyle çok önemli bir tedarik, üretim ve ticaret merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle çok yoğun siparişler geldi; Hem ABD’de hem de Avrupa ülkelerinde bu dönemde enflasyonla birlikte ciddi arz ve arz sorunları ortaya çıktı. İlk artışların başladığı dönemde bu durum ürünlerimize yönelik ani sipariş taleplerinde önemli bir etken oldu, 2020 yılında yaklaşık 168 milyar dolara düşen mal ihracatımız iki yılda 225 milyar dolara yükseldi, ihracatımız 59 milyar dolara geriledi, Hizmet ihracatımızda ise geçen yıldan başlayarak 3 yılda 106 milyar dolara ulaştık” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“Ekonomimizde ılımlı bir büyüme görüyoruz”
Dünya ekonomisinin karışık bir seyir izlediğini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “ABD’nin büyüme hızı nispeten iyi gidiyor. ABD’nin özellikle 2000’li yıllardaki ortalama büyüme hızı 100 milyar dolar iken, Geçen yıl %3,2 oranında büyüyen ABD ekonomisinin yılsonunda %2,8 oranında büyümesi bekleniyor. Bu sonuçlar Avrupa Birliği ekonomileri ile karşılaştırıldığında oldukça iyi rakamlar. Geçen yıl 0,6 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin dış yatırım performansına bakıldığında ise bu yılki büyüme tahminleri de 0,6 ve 0,7 seviyesinde. ihracat, turizm ve havacılık büyük önem taşıyor. Türkiye ekonomisi 2020’de yüzde 1,9, yüzde 11,4 büyüme kaydetti. 2021 ve 2022. 2023’te yüzde 5,5, yüzde 5,1. Geçen yıl OECD ülkeleri arasında birinci, Avrupa’da ikinci sıradaydık. Bu sonuçla milli gelirimiz geçen yıl 1 trilyon 130 milyar dolara yükseldi. Kişi başına milli gelirimiz 13 bin 243 dolara yükseldi. Bu yıl ekonomimizde ılımlı bir büyüme görmekten memnuniyet duyuyoruz. İlk 9 aylık verilere göre 9 aylık ortalama büyüme oranımız %3,2 oldu. “Ve 1 trilyon dolar ile 260 milyar dolarlık milli gelir rakamına çıktık” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“BÜTÜN DÜNYA BİZİM İÇİN BİR VARIŞ PAZARI”
ABD’nin Türkiye için çok önemli bir müttefik ve çok önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “2023’te 40 milyar dolarlık mal ve hizmet ticaretimiz var. İhracatta ise 2023’te 15 milyar dolar civarında olacak.” Toplam ihracatımız içindeki payı ise %5,8 olup 15,8 milyar dolarla en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke olup, ilk sıralarda yer almaktadır. İyi olan şu ki, tıpkı Avrupa Birliği’ndeki gibi az çok dengeli bir ticaretimiz var. Hem ABD’ye hem de Avrupa Birliği’ne mal ve hizmet ihracatı dengemiz 9,4 seviyesinde son derece sağlıklı ve istikrarlı görünüyor. Bu yılın ilk 11 ayında ABD’ye ihracatımızı artırarak 14,8 milyar dolara ulaştık. Muhtemelen 16 milyar doların üzerinde mal ihraç edeceğiz ve Türkiye’nin ihracat ortaklarının da ilgisini çeken ABD ikinci sırada kalacak. bütün dünya. onlar bizim için hedef pazarlardır. Uzak ülkelere yönelik bir strateji uyguluyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerle ihracatı geliştirme stratejisi uyguluyoruz. Afrika bizim özel önem verdiğimiz çok büyük bir kıta. Dış ticaret açığımızın en büyük bileşenini oluşturan Asya ülkelerine ihracatın artırılmasına yönelik önemli programlar yürütüyoruz. Bu noktada uzak ülke stratejisinde hedefimiz ihracatı 2028 yılına kadar 50 milyar dolara çıkarmak. “Amerika Birleşik Devletleri hem uzak ülke stratejimizde hem de hedef ülke stratejimizde en önemli ülkelerden biri” dedi.